Idag skriver DN om den utbredda nätmobbningen som finns bland Sveriges unga. Det här är ett stort problem som är farligt att underskatta. Dagens ungdomar väljer att lägga allt större del av sina liv på internet och då är det viktigt att vuxenvärlden och skolan hänger med i utvecklingen. Det senaste decenniet har utvecklingen gått oerhört fort när det gäller IT, och ungdomarna har en fördel som vuxit in i denna miljö, till skillnad från oss som föddes innan internet fanns. Frågan om nätmobbning berör inte endast skolan, utan också föräldrar och det omkringliggande samhället, men om vi ska kunna bekämpa mobbning effektivt måste skolans medarbetare ligga före. Det är bl a mot denna bakgrund som alla Stockholms stads lärare ska gå grundläggande IT-kurser (PIM). I den IT-strategi som gick i kommunfullmäktige i fjol tas både elev- och lärarperspektivet upp.

Den nya skollagen har gett lärarna nya verktyg för att bekämpa mobbning och med anledning av det uppdaterades Stockholms stads riktlinjer för trygghet och studiero i våras. Då skrev jag om det här. Här kan man läsa mer om Stockholms stads riktlinjer för trygghet och studiero

Annonser

2 Comments »

  1. Det finns olika ambitionsnivåer för hur vi ska bekämpa nätmobbningen. Den lägsta ambitionsnivån innebär att vi bara reagerar på klagomål från elever och föräldrar, eventuellt låter lärare föra klagomålen vidare. För det behövs det inte så mycket it-kunskaper och det tar inte så mycket tid.
    Den högsta ambitionsnivån innebär att skolan är aktivt närvarande på internet, att vi finns med på fb, twitter och andra sociala medier, att vi uppmärksammar elevernas hemsidor. Det kräver arbetstid och hög kompetens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s