Alla barn har rätt att gå i skolan i Sverige. Flera medier har berättat om hur familjer och barn i Forserum trakasseras så pass att de inte vågar gå ut längre. Det är självklart oacceptabelt att barn i Sverige inte kan gå i skolan.

Om en familj håller sina barn hemma på grund av bristande säkerhet är det upp till polis, kommun och skolförvaltning att agera. Snabba åtgärder är viktiga för att säkerställa att barnen inte blir hemma en längre tidsperiod och förlorar kontakten med skolan. Jag förutsätter att kommunen, polisen och skolan i Forserum arbetar hårt för att få barnen att känna sig säkra i och på väg till skolan.

Men det handlar inte enbart om att skolplikt och att barn ska vara i skolan utan även vilka signaler och värderingar samhället skickar när något sådant här händer. Det är oerhört viktigt att samhället tar den här typen problem på allvar. Övergreppen i Forserum är inte något unikt utan det finns fler av dessa vidriga fall. Niklas Orrenius nu på Expressen, då Sydsvenskan, skrev bra om liknande händelser i Tomelilla i Skåne.

Kommunen och polisen menar att det inte nödvändigtvis handlar om rasistiskt våld, och Anders Karlsson (C), kommunalråd i Nässjö kommun berättar att man vet vilka det är som ligger bakom övergreppen. Att stillasittande konstatera att det inte nödvändigtvis är rasism som motiverar våldet och att man vet vilket grabbgäng det handlar om framstår inte som speciellt handlingskraftigt. Oavsett vilket motiv som driver detta gäng bör det vara polisens prioritet att stoppa trakasserierna.

Integrationsminister Erik Ullenhag kommenterar händelserna här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s