Idag skriver Dagens Nyheter om att antalet elever i förskoleklass i Stockholm slår nya rekord. Det är roligt att Stockholm är en populär kommun och att det föds många barn. Mellan 2005 och 2011 ökade antalet Stockholmsbarn i förskoleklass med 26 procent och de kommande åren kommer antalet grundskolebarn att fortsätta att öka. Lokalutredningen som kom i fjol slog fast att under en tioårsperiod kommer antalet elever att växa med 27 000. Det största problemet för att möta denna utmaning är bristen på lämplig mark att bygga på, inte minst i innerstaden. Det viktig att komma ihåg att när man bygger nya skolor och bygga ut skolor krävs det inte bara klassrum utan även fungerande mat- och gympasal samt skolgård.

Den kommande tiden planeras flera nya skolor. Under onsdagsmorgonen klippte jag bandet för nya Kristinebergsskolan på Kungsholmen inför förväntansfulla elever, föräldrar och skolpersonal. Vi bjöds på säckpipemusik, trumpetfanfar och sång från elever i årskurs ett.

Det är verksamheten vid Kullskolan som har flyttat till fantastiskt fina, nyrenoverade lokaler i flyglarna på Kristinebergs slott. Skolan har döpts om till Kristinebergsskolan och har nu plats för 550 elever i årskurs F-6, det vill säga 400 fler platser än tidigare på Kullskolan. Efter invigningen gav rektor Ann-Katrin Averstedt en guidad tur i skolans lokaler och visade bland annat den vackra matsalen och konstnären Elisabeth Westerlunds spännande konstverk.

Annonser

4 Comments »

  1. Denna rektor har uppenbarligen blivit kraftigt ifrågasatt under sin tid på Solbergaskolan i Älvsjö. Dagens nyheter publicerade ett flertal artiklar om hur denna rektor misskötte och misslyckades i rollen som rektor. Du begärde en utredning om läget på skolan, och politiker inom FP ställde krav att du skulle avsätta rektorn i fråga, vilken dock valde att avgå självmant. Vad gör man för att detta inte skall upprepas på Kristinebergsskolan? Hur kan samma rektor bli tillsatt denna tjänst?

  2. Ja, Lotta Edholm, varför besvarar du inte kommentarerna här. Nu har ju samma sak hänt på Kristinebergsskolan som på Solbergaskolan. Hur tänkte ni när Ann-Katrin Averstedt fick jobbet som rektor igen?

  3. Det hette ju att Ann-Katrin sade upp sig från Solberga & alltså i så fall skulle ha blivit återanställd av kommunen för jobbet som rektor på Kristinebergsskolan. Hur kan det vara möjligt? Jag har försökt förstå om det verkligen var så eller om hon aldrig sade upp sig på Solberga utan bara blev omplacerad, men att utbildningsförvaltningen valde att presentera det som en uppsägning för att få ryggen fri. Känns så förfärligt med en förvaltning och politiker som inte tar ansvar för sina beslut. Och jag vet att du Lotta fick höra om problemen på Kristinebergsskolan redan hösten 2012.
    Öppenhet är demokratins bästa vän, så förklara hur detta beslut har gått till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s