Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni sa igår i en intervju för TV4-nyheterna att hon tycker att man ska införa obligatoriska gynundersökningar i skolan för att upptäcka flickor som könsstympats. Könsstympning är en fruktansvärd handling som vanställer unga flickor för livet, utsätter dem för stor smärta med livet som insats. Det grundar sig också i en fullständigt barock syn på flickors och kvinnors sexualitet. Samhället måste agera kraftfullt både förebyggande och bestraffande. Obligatoriska gynundersökningar är dock en starkt integritetskränkande åtgärd som inte kommer lösa problemet.

Som skolläkaren i Stockholm sa i samma nyhetsinslag så är skadan redan skedd när det upptäcks att en flicka blivit könsstympad. Dessutom så kommer föräldrarna inte släppa iväg dessa ungdomar till skolan; jag har tidigare skrivit om att samhället har mycket få motmedel när föräldrar vägrar släppa iväg sina barn till skolan, skolplikten till trots.

Alla obligatoriska åtgärder som samhället inför måste alltid vägas mot hur det kränker individens frihet. Obligatoriska gynundersökningar är en enorm kränkning av integriteten. Dessutom så vet vi att förebyggande arbete och dialog vad gäller hederskultur är det som får resultat, men att det tar lång tid och resurser. Det är dock just detta som måste till. Utbildningsförvaltningen  i Stockholms stad gavs därför i våras i uppdrag att ta fram ett förebyggande arbete mot hedersförtryck i våra skolor.

Jag skrev om hedersförtryck i somras i en text som publicerades bland annat här. Det är en av vår tids största feministiska utmaningar. Att kränka utsatta flickors integritet är dock inte lösningen.

Landstingsrådet Anna Starbrink skriver läsvärt om detta här.

Annonser

4 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s