I Stockholm har vi under våren haft ett utvecklingsprojekt tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och konsultföretaget McKinsey, som gjort sig kända inom skolområdet med bl a denna rapport om skolutveckling. Målet med samarbetet är att skolorna ska bli mer effektiva i sitt arbete och därmed få mer tid att utveckla undervisningen. Projektet har genomförts som en pilot på Maltesholmsskolan och Aspuddens skola här i Stockholm.

Det finns mycket forskning som visar att läraren är den viktigaste faktorn för elevens kunskapsutveckling, och då känns det helt rätt att testa nya metoder för att frigöra tid för lärarna att undervisa.

SKL har släppt en utvärdering av arbetet hittills. I rapporten lyfter de fram tre arbetsområden. Ett sådant är arbetet med att öka möteseffektiviteten; många lärare vid skolorna upplevde tidigare att de hamnade i långa diskussioner som inte ledde till konkreta åtgärder. Vidare tar rapporten upp arbetet med undervisningsplanering och coachning på skolorna.

När SKL gjorde en utvärdering bland lärarna ansåg 91 procent att projektet fokuserar på helt eller delvis rätt områden och 94 procent trodde att de nya arbetssätten kommer att påverka verksamheten i stor eller viss positivt riktning.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm arbetar med en egen utvärdering som ska bli mycket spännande att läsa.

Annonser

4 kommentarer »

 1. Hej Lotta!
  Jag heter Lasse Wiberg och har ofrivilligt blivit indragen i skolans värld då min dotter inte får den utbildning i djurkunskap som hon valt vid Spånga Gymnasium.
  Dessutom har skolledningen avsatt skolans klart lysande stjärna och en av världens största auktoriteter inom djurutbildning.
  När jag läser igenom programmet för ”en skola i världsklass” läser jag att följande aktörer är inblandade i att förbättra skolan: SKL, Stockholms Stad, McKinsey & Co, skolledningen och lärarna.
  Det man ska förbättra är 1. Möteseffektiviteten 2. Gemensam planering av lektioner mellan lärare. 3. Coachning mellan lärare..
  Jag har dessutom tagit del av debatten om Ross-projektet i Stockholms Stad och läst på Ross Institutes hemsida.
  Jag kan inte låta bli att fråga Dig: Vem tycker du att skolan är till för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s