Igår släppte Kungliga biblioteket (KB) en rapport om elevers tillgång till skolbibliotek, vilket Sveriges Radio P4 rapporterar om här. Med hjälp av en webbenkät har KB inventerat läget på Sveriges alla skolor. Rapporten slår fast att hälften av landets elever saknar tillgång till ett bemannat skolbibliotek och att en av sex elever helt saknar skolbibliotek. Detta är bedrövligt. Läsning är en mycket viktig del av skolan, och dessutom är den nya skollagen tydlig med att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

I rapporten uppger åtta av Stockholms kommunala skolor att de saknar tillgång till skolbibliotek. Detta är dock inte korrekt utan beror på felaktig rapportering. Jag vet dock att två skolor saknar tillgång till skolbibliotek idag, men de skolorna planerar att öppna skolbibliotek till hösten. Vi kommer att kolla upp möjligheterna att rätta till statistiken då det uppenbarligen finns flera missförstånd.

Folkpartiet är tydligt med hur viktigt det är med tillgång till bibliotek. Detta blir tydligt om man följer min kollega Madeleine Sjöstedts (FP) blogg. Tillgång till böcker är en av de mest grundläggande förutsättningarna för barns och ungas läsning och vi har sett en mycket kraftig ökning av utlån av böcker vid skolbiblioteken senaste åren. Den ökade utlåningen hänger ihop med den lässatsning som vi haft i Stockholm, som har varit mycket lyckad och där skolbiblioteken har haft en central roll. Jag vill vara tydlig med alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

Nyligen skummade jag igenom mina gamla nyhetsbrev som jag skickar ut med jämna mellanrum (prenumerera på nyhetsbrevet här) och då hittade jag detta vallöfte inför valet 2006 som handlar just om lässatsningen.

Därför vill vi i folkpartiet genomföra en särskild lässatsning om vi tar över makten i stadshuset. Läsutvecklingschema, LUS, ska återinföras i alla stans skolor, språkförståelsen testas redan i förskoleklass och särskilda läsutvecklingsledare, med extra ansvar för svenskundervisning, ska inrättas.

Läs mer om lässatsningen här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s