Nyligen var jag på ett mycket spännande studiebesök på Skarpnäcks pedagogiska centrum, som är en mötesplats för de kommunala förskolorna i området. I ljusa och fina lokaler har man lyckats samla ihop en dokumentationscentral där förskolornas pedagogiska arbete sparas och inspirerar andra. Det är en plats för fortbildning av förskolelärare och fungerar som inspirationskälla för många medarbetare i staden. Man har även fått ta emot studiebesök från utlandet som varit intresserade av verksamheten.

Den svenska förskolan har de senaste decennierna gått från att vara dagis, som är till för att föräldrarna ska kunna arbeta, till dagens förskola som utbildar och förbereder barnen inför livet och inför skolstarten. Detta är en enorm förändring som fortfarande inte är helt okontroversiell. Trots att studier visar att förskolan är bra för barn möter jag ibland medborgare som tvivlar på förskolans förtjänster och ser verksamheten framför allt som en förvaringsplats för barn. Skarpnäcks pedagogiska centrum står i skarp kontrast till detta och sätter lärande i fokus. Man har bland annat gett ut en skrift om språkutveckling som visar på hur kreativt förskolorna arbetar med barnen språk och kommunikation och hur viktigt detta arbete är. De arbetar bland annat med att tillvarata den språkrikedom som finns hos barn, föräldrar och förskollärare. Detta är speciellt viktigt då många barn idag är flerspråkiga.

Att ha ett pedagogiskt centrum som samlar de pedagogiska ledarna för förskoleenheterna i en stadsdel har tydliga fördelar. Personalen får fortbildning och inspiration samtidigt som man får möjlighet att lyfta gemensamma utmaningar. I Skarpnäck har man vid flera tillfällen lyckats skapa en gigantisk förskoleutställning, nu senast i fjol. Där deltog mer än 1700 barn som visade upp sina konstverk för allmänheten.

Läs gärna mer om Skarpnäcks pedagogiska centrum här och här.

Annonser

1 kommentar »

  1. Se gärna Enskedespelets uppsättning av ”Det blåser på månen”. Engagerar ett hundratal personer varav de flesta är barn och ungdomar som spelar dubblerade roller på ett originellt och roligt sätt. Mycket trevligt! Spelas sista gången 15 juni i ett tält i Margaretaparken.
    Med vänlig hälsning
    Gudrun Holmgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s