Eurovision går av stapeln imorgon i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Genom den svenska artistens Loreens förtjänstfulla besök hos människorättsorganisationer i landet får den svåra situationen för mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan nu stor uppmärksamhet i svensk media. Det är oerhört viktigt att uppmärksamma de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Azerbajdzjan – särskilt när regimen fått tillfälle att visa upp sig i samband med Eurovision.

Det är mycket bra att Loreen visar att man kan vara både artist, eller till exempel idrottare, och delta i arrangemang i diktaturer men samtidigt besöka och ge uppmärksamhet till människorättsorganisationer.  Det är också oerhört symptomatiskt att svenska staten anklagas av den Azerbajdzjanska regeringen för att ha styrt Loreen. I Sverige styr inte de politiska makthavarna vad kulturutövare tycker och gör.

Jag noterar också att det finns sponsorloggor i bakgrunden under den presskonferens där Loreen blir avbruten av en organisatör efter att ha fått en fråga om sina besök till oppositionen. Särskilt noterbar är loggan för Azercell, som ägs av halvstatliga TeliaSonera som för några veckor sedan fick mycket skarp kritik av Folkpartiets kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt, för sitt nära samarbete med regimer i diktaturstater, bland annat Azerbajdzjan. Jag är glad att Sveriges deltagare i  Eurovision tydligt tar ställning för mänskliga rättigheter, en tydlighet man skulle önska fanns även hos TeliaSonera.

Folkpartiets utrikespolitiska talesman Fredrik Malm skriver också idag på DN Debatt om situationen, som han befarar kommer förvärras efter att Eurovision är över.

Se även Amnesty och Freedom House för mer information om situationen i Azerbajdzjan.

Annonser

3 kommentarer »

  1. Loreen hyllas för sitt ”människorättsengagemang” i ESC i Baku, men det är inget annat än ett välgenomtänkt PR-jippo från svensk sida. Visst blev myndigheterna i Azerbadjzjan lite sura nu då, men det var ju bara att räkna med, ingen överraskning precis. Det räknade man med från första början men resonerade som så att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, låt Loreen snacka lite mänskliga rättigheter så får det svenska bidraget rubriker. Att Loreen ”vågar” är bara skitsnack. I Sverige har framgång i ESC samma viktighetsstatus som statsbudgeten eller ett riksdagsval. Björkman & Co skulle inte ta ett steg som hotar skada svensk framgång i ESC.
    Och så har den svenska dubbelmoralen fördjupats ytterligare lite.

  2. ” Det är också oerhört symptomatiskt att svenska staten anklagas av den Azerbajdzjanska regeringen för att ha styrt Loreen. I Sverige styr inte de politiska makthavarna vad kulturutövare tycker och gör.”

    NEJ – i Sverige styr de politiska makthavarna vad föräldrar tycker och gör! Tycker föräldrar fel om vad som är god omsorg om deras barn, se de politiska makthavarna i Sverige till, att föräldrarna straffas ekonomiskt – de förpassas till misär – som riksdagsmannen och professorn i nationalekonomi Bo Södersten skrev.

    Och bland de politiska makthavarna som utövar denna totalitära styrning av föräldrar och ekonomiska förföljelse av människors åsikt finns just Lotta E. Som tydligen tycker att mänskliga rättigheter är viktigt och bör lyftas fram – fast inte dem hon och Fp och andra socialister gravt förtrampar: art 2 i första tilläggsprotokollet – föräldrarätten – art 14 – förbudet mot diskriminering på grund av åsikt – art 8 – skyddet för familjen m fl i Europakonventionens katalog över mänskliga rättigheter från 1950. SKÄMS !!

    KRISTER PETTERSSON Familjekampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s