Häromdagen fattade tingsrätten i Gällivare beslutet att en misshandlad lärare inte ska få skadestånd efter att ha misshandlats av en elev. Eleven är dömd för misshandel och skadestånd borde därmed vara en självklarhet. Domstolen menar dock att läraren roll i detta avseende kan jämföras med en polis eller ordningsvakts roll och att läraren därför måste tåla lite mer än en ”vanlig” medborgare.

Dosmtolens tolkning är horribel. Lärare ska inte betraktas som ordningsvakter och det borde vara samhällets skyldighet att se våld mot lärare som, åtminstone, lika grovt som annat våld. Min förhoppning är att läraren orkar överklaga tinsgrättens dom.

Annonser

3 Comments »

  1. Så här skriver den INTE så tanklöse och onyanserade Erik Helmersson i DN idag apropå domen: ”Men om det är någon vars yrke är att jämställa med poliser är det väl domare och andra jurister? Innebär det att den besvikne läraren efter domen hade kunnat sparka till ledamöterna i Gällivare tingsrätt – utan skadestånd? Lite domstolsberedskap för visst hot och våld är väl det minsta man kan begära.”
    Jag må vara onyanserad, men anser fortfarande att domen är absurd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s