Idag presenterade utbildningsminister Jan Björklund ett nytt reformpaket för att förbättra mottagandet och utbildningen för nyanlända elever. Regeringen ger flera utredningsuppdrag till Skolverket, bland annat att se över hur nyanlända elever kan examineras för att sedan placeras på rätt nivå i skolan. Ett förlängande av skolplikten till 18 års ålder ska också utredas – detta tycker jag är mycket bra. Skolplikten innebär ju också att eleverna få en rätt att gå i grundskolan och förpliktigar kommunen att ta emot dem. I Stockholms stad har vi infört ett tionde skolår för de elever som behöver mer tid i grundskolan.

Utredningsuppdragen till Skolverket är mycket bra. Det är dock viktigt att kommunerna tar sitt ansvar, så länge som skolan ligger på deras bord. Alla kommuner borde tillämpa en stark socioekonomisk omfördelning av skolans resurser.

Slutligen så tycker jag att det är bra att vi nu får en utvärdering av SALSA-indexet som jag många gånger sett användas för att rättfärdiga dåliga resultat. Alla elever förtjänar att få lyckas, oavsett bakgrund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s