Stockholms stad är en av landets största arbetsgivare med nästan 40 000 anställda.  Av dem är mindre än 1,5 procent, ca 550 personer, födda 1989 eller senare. Nästan alla jobbar inom förskola eller skola och endast ett hundratal har fast jobb.

Samtidigt är närmare 3500 personer i Stockholms stad mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller arbetssökande i program med aktivitetsstöd. Knappt 1200 personer mellan 18 och 24 år är beroende av försörjningsstöd.

Det är alltid bättre att ha ett arbete att gå till än att fastna i bidragsberoende. Att få in en fot på arbetsmarknaden är avgörande för den fortsatta utvecklingen av en ung människas liv. För de ungdomar som hoppat av gymnasiet, har bristfälliga språkkunskaper eller av andra skäl har svårt att få sitt första jobb är detta givetvis extra viktigt.

Folkpartiet föreslår nu att Stockholms stad i egenskap av arbetsgivare verkar för att särskilda ungdomsavtal införs inom vissa yrkeskategorier för personer upp till 23 år. Som förebild finns det ungdomsavtal som IF Metall och arbetsgivarna har kommit överens om, och som riktar sig till unga utan yrkeserfarenhet. Lönen bör vara minst 75 procent av lägstalönerna i kollektivavtalen och kombineras med handledning och utbildning. Anställningen ska vara högst ett år med möjlighet till förlängning, och det måste självklart finnas en lokal uppgörelse med berörda fackliga organisationer. Metro skriver om detta i dag.

Förslaget i sin helhet kan du läsa här.

Annonser

3 Comments »

 1. Många ungdomar som saknar högskoleutbildning måste redan idag acceptera låga ingångslöner i vissa branscher. Om lönen t ex är 16 000 kr och skall sänkas till 75 % av detta blir den 12 000 – före skatt – en lön som ingen kan leva på. Folkpartiet vill nu införa ett slags lönedumpning för ungdomar genom politiska beslut. I Sverige är det tradition att löner och arbetsvillkor regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter, inte genom poltiska beslut. Moderaterna, t ex Fredrik Reinfeldt och Sten Nordin, har till skíllnad från Folkparitet förstått detta. Moderaterna motsätter sig Folkpartiets förslag om lönedumpning och framstår därmed som ett mer modernt och arbetstagarvänligt parti. Ungdomar med kort utbildning kan inte räkna med att få några mer kvalificerade arbeten inom Stockholms stad. De kommer att hänvisas till enklare arbeten inom t ex äldreomsorg och förskola (Lotta Edholm nämner det senare). Sådana verksamheter får dock inte bli en avstjälpningsplats för personer som har svårt att få arbete. Det handlar om viktitga yrken som tyvärr har låg status, och vi bör inte sänka dessa yrkens status ytterligar genom lönedumpning. Vi måste tvärtom ställa krav på de som skall ta hand om barn, handikappade och äldre, och de som har kvalifikationer för sådana yrken skall också få en anständig lön. Ett bättre sätt att stimulera anställning av ungdomar skulle vara sänkta arbetsgivaravgifter, något som inte slår direkt mot ungdomarna.

  Folkpartiets förslag om lönedumpning för ungdomar är vekligen uselt. Som liberal önskar jag att jag kunde rösta på Folkpartet, men det blir svårt.

 2. Hej Lotta! Mycket bra att du tar upp det här med ungdomsavtal. För, vi behöver verkligen göra det lättare för ungdomar att ta sig in och etablera sig på arbetsmarknaden runt om i hela vårt avlånga land. Idag är det så många som inte får en möjlighet att komma till sin rätt, utan som hänvisas till socialbidrag och utanförskap, eller som blir helt beroende av sina pensionerade föräldrar eller helt beroende av pengar som skickas in till Sverige från rika släktingar i Amerika och Kanada.

  Något vi ser tydligt är att ”kunskap” inte är något värt i Sverige. Vi ser tex att många av de som tar examen från våra universitet och högskolor hamnar sist i kön till alla jobb, till och med invandrare prioriteras framför svenskar. Många, svenskar känner då att ”jag investerade 4 år i utbildning och massvis med kunskaper…men som tack får jag bara dörrarna i mitt ansikte och jag är inte välkommen eller önskvärd någonstans på mitt eget lands arbetsmarknad (Sverige)”. Vi ser att arbetslösheten skenar och att långtidsarbetslösheten biter sig fast bland ”unga akademiker” och det gäller särskilt den stora gruppen ”samhällsvetare”.

  Men, det hänger ju ihop med att många av dessa program och fristående kurser saknar en naturlig koppling till arbetsmarknaden och näringslivet. Men, även om utbildningarna håller hög kvalitet så får studenterna inga jobb vare sig före eller efter examen. Detta drabbar både individen ekonomiskt och kommunerna som tvingas försörja dem med hjälp av socialbidrag/försörjningsstöd.

  Dessutom leder det till att studielån inte kan betalas tillbaka, och att många får problem med CSN och Kronofogden på grund av sin investering i högre utbildning.

  Här skulle vi behöva titta närmare på den modell som används i Kanada. Det jag talar om är deras mycket framgångsrika federala program ”federal student work experience program” som kopplar ihop akademi med arbetsmarknad, så att studenterna får meriterande och kvalificerad arbetslivserfarenhet redan under sin utbildning, och att arbetsmarknaden /arbetsgivarna rycker i dem redan innan examensdagen.

  Sedan skulle arbetsgivare i Sverige behöva bli bättre på att använda sig av så kallade meriterande ”Internships” som bidrar till att göra individen mer anställningsbar och attraktiv i arbetsgivarnas ögon.

  Likaså tror jag mycket på det här med Entry Level Jobs som man tillämpar i Kanada. Det har medfört att ungdomar och andra med bristande arbetslivserfarenhet har det mycket lättare att ta sig in och etablera sig på arbetsmarknaden än vad som är fallet här hemma i Sverige. Dessutom har det medfört att arbetsgivare fått det mycket enklare att hitta ”kvalificerad” arbetskraft, tex inom hotellnäringen. Så, vi har mycket att lära av andra länder!!!.

  Mvh

  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s