Svenska Dagbladet publicerade idag en artikel om andelen förskollärare i Stockholms stad. Jag berättar lite mer om hur vi hanterar problemet i Stockholm här.

Hela Stockholmsregionen har idag brist på förskollärare och det grundläggande problemet är att det inte utbildas tillräckligt många nya förskollärare i vår region.Vi står mitt i en enorm befolkningsökning i Stockholms stad och i regionen där vi bara i Stockholms stad öppnar en ny förskoleavdelning varannan arbetsdag. Givetvis innebär detta ett enormt behov av nya förskollärare samtidigt som det inte utbildas nya i tillräckligt snabb takt.

Det är glädjande att det nu skett en vändning och så många sökt till Stockholms universitets förskolelärarutbildning till hösten, men givetvis täcker inte detta upp det enorma behov som finns. Stockholms stad har alltid ungefär 100 barnskötare  i utbildning till förskolelärare. De läser på deltid och arbetar samtidigt kvar på förskolorna. Detta leder till att man lockar många med god erfarenhet och etablering på förskolorna att ta steget och utbilda sig och deras utbildning kommer också verksamheten direkt till del. Sådana lösningar måste bli fler om vi ska klara det stora behovet av förskollärare i Stockholmsregionen. Jag anser också att stadsdelsnämnderna, som ansvarar för förskolan, måste fundera på hur man kan behålla förskollärare, som närmar sig pensionen, ett par år till i yrket.

Annonser

3 Comments »

  1. Det har finnas någon nyheterna om ett Johansson fall mig förmiddagen en amerikan, och funderare är den stor vilken Sverige har gjort efter danande som det förskole- ombud skapar nya jobb för kvinnor, jag har ett läraremedhjälparediplom och detta jobb ger kvinnor ett jobb att göra som är lönande. Tack

  2. Om det är en sådan stor brist på förskollärare i Stockholm så är det märkligt att det finns arbetslösa förskollärare som nekas anställning på grund av bristande erfarenhet i yrket. Kan det vara så att politiker går mot ett mål men förskolorna mot ett annat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s