Expressens ledarsida skriver idag om att göra förskoleklassen obligatorisk. Jag har tidigare skrivit om detta här, här och här.

Förskoleklasserna organiseras redan i huvudsak av skolor, där eleverna sedan fortsätter i första klass, och den absoluta merparten av eleverna går också i förskoleklass. För att få till en likvärdig utbildning över landet, men också att förskoleklassen kommer alla barn till del är det viktigt att också denna del av grundskolan blir obligatorisk.

Annonser

7 Comments »

 1. Hej Lotta!

  Själv är jag tyvärr beredd att låta mitt barn avstå sitt förskoleklassår mot min egen övertygelse pga av en i mitt tycke helt orimliga placering i förskoleklass (med uttalat stöd av i alla fall biträdande rektor på den skola vi tillhör). Min dotter har haft oturen att liksom alltförmånga andra barn placeras på en skola som är totalt oetablerad i mitt närområde, som absolut inte fanns med bland de sökta skolorna (jag visste inte ens att skolan fanns). Jag tycker att du borde jobba mer på det som ingår i kommunens ansvar att ge de barn som faktiskt vill gå i förskoleklass en någorlunda rimlig skolplacering, se till att det överhuvudtaget inte finns ”överkapacitet i närliggande områden” då denna i stort sett uteslutande beror på för lågt antal sökande från det egna upptagningsområdet. När du har löst den uppgiften kan du börja tycka på regeringsnivå, som det är nu har du inte förtjänat den rätten.

 2. Mera obligatorium – än mera likriktning – än mera förtryck ….. Fortsatt nonchalans inför flera mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen från 1950. Och Folkpartiet har fortfarande ”liberalerna” i sitt partinamn….. när de inte längre har en aning om eller intresse för vad liberalism står för.

  Krister Pettersson
  Familjekampanjen

 3. Jag vill kommentera angående nyheten att stänga St Örjans och lägga ansvaret på rektorer vid olika skolor, bland annat Enskede skolan. Vid Enskede skolan har till hösten åtta barn, vad som verkar slumpvis utvalda, inte getts plats i skolan vars upptagningsområde de tillhör utan ansvisats plats vid en skola långt bort från deras naturliga miljö och sociala verksamhetsområde. Detta känner du ju till, eftersom du mottagit många mail i frågan men aldrig besvarat något själv. Nu läser jag att Enskede skolan ska bereda plats till en grupp från St Örjans som ni lägger ned.

  Jag undrar givetvis hur det kommer sig att du anser att det ska gå ihop?
  Det finns inte plats för åtta barn som mister tryggheten med att gå gå i skolan där de bor eller med andra de känner. Barn som får gå till en skola dit de inte kommer att kunna ta sig utan sina föräldrars hjälp på grund av att skolvägen är osäker trafikmässigt eller genom ett socialt och kriminellt utsatt område. Det finns heller inga planer på att bygga ut Enskedeskolan eller till följande år utöka antalet platser så att barnen som bor här får plats. Så Lotta Edholm: Varifrån ska utrymmet för den här gruppen från St Örjans tas? Eller är det helt enkelt så att detta är den verkliga anledningen till att ni är ointresserade av att bereda plats för de åtta barn som har rätt till det.

  Jag vill gärna ha ett svar på detta. Jag känner att detta är ett cyniskt politiskt maktspel vars förlorare är våra barn.

 4. denna är en stor idé som vi inte har uttagning till militärtjänstgöring i den United States något liknande Sverige utan I-förmiddagen imponerad och hopefully denna att ska snart för att ses på ett globalt fjäll. Den ska slaget gillar in linda på en nedgångdag

 5. Jag tycker att det är orimligt att göra förskoleklass obligatoriskt innan Alliansen kan göra skäl för fritt skolval! Det är många barn runt om i stan som idag placeras på skolor som de själva inte valt. Att ”tvinga in” 6 åringar i en skola som i många fall ligger långt utanför deras sociala närområde och skolans upptagningsområde och utan tryggheten i form av grannar och dagiskompisar pga av överfulla skolor är en befängd tanke. Lös platsbristen på våra skolor i innerstan och närförorter innan du pratar om att göra förskoleklassen obligatorisk för våra 6-åringar! De yngsta eleverna behöver garanteras plats i en förskoleklass i sitt omedelbara närområde och tillsammans med kompisar från dagis och grannar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s