Förra veckan var jag på ett mycket intressant studiebesök på Ross Tensta Gymnasium. En stor del av mitt besök ägnades åt sent anlända elever och deras skolgång.

Språkintroduktionen på Ross Tensta Gymnasium är för de elever som inte har varit i Sverige särskilt länge och därför behöver läsa in behörighet för att komma in på ett nationellt program på gymnasiet. Skolan har flera klasser som är indelade utifrån om eleverna siktar på att få godkänt betyg i åtta ämnen (behörighet till yrkesprogram) eller tolv ämnen (behörighet till högskoleförberedande program). Jag besökte en klass där eleverna läste mot tolv ämnen. Vi hade en bra och intressant diskussion om hur många och vilka ämnen som är nödvändiga för att lyckas väl med sina gymnasiestudier.

Det är svårt att sätta sig in i situationen att komma till ett nytt land i tonåren och då under relativt kort tid lära sig både svenska och engelska samt en lång rad andra ämnen. Många elever som går på språkintroduktion är ivriga att komma vidare och börja med sina gymnasiestudier men det är viktigt att förstå att det kan ta lång tid att läsa in motsvarande nio års grundskola utan grundläggande kunskaper i det svenska språket.

Antalet elever vid Ross Tensta har ökat sedan 2003, trots att Stockholms kommunala gymnasieskolor generellt har tappat elever på grund av en ökad konkurrens från friskolorna. Dessutom har andelen elever som är behöriga att söka till högskola av de elever som fick slutbetyg ökat; på de nationella programmen har det ökat från 70,5 procent år 2002 till 79,4 procent 2010. Och avslutningsvis kan man se att andelen elever som har slutbetyg från gymnasieskolan inom 4 år har ökat; på de nationella programmen har det ökat från 70,2 procent år 2002 till 87,7 procent 2010.

En sista betraktelse från mitt studiebesök var att skolbiblioteket ligger mitt i skolan och att många elever passerar igenom där flera gånger per dag. Biblioteket blir därmed lättillgängligt och inbjudande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s