Idag presenterades Lärarnas Riksförbunds antologi ”Grundskolan 50 år. Från folkskola till folkets skola” där bland andra jag medverkade i en paneldebatt under ledning av Christer Isaksson. I antologin har jag skrivit ett kapitel om grundskolans framtid. Med anledning av detta publicerar Aftonbladet på internet idag också en debattartikel där jag har sammanfattat mina tankar om skolans framtid.

Bland annat så anser jag att skolplikten borde förlängas så att det viktiga förskoleklassåret, som nästan alla barn deltar i, blir obligatoriskt. Det sista året på förskolan, där man nu har ett tydligt pedagogiskt uppdrag, borde också vara obligatoriskt ett visst antal timmar i veckan – vi kan inte ha en grundläggande pedagogisk verksamhet som inte alla barn deltar i. Slutligen så anser jag att samhällets syn på skolan i allmänhet och föräldrarnas i synnerhet borde förändras. Skolan är viktig och måste prioriteras framför träning, dataspel eller semesterresor. Så kan vi skapa en framgångsrik skola för framtiden.

Annonser

20 Comments »

 1. Detta var den mest kommunistiska åsikt jag läst på länge!

  Varför ska mina barn tvinga ge upp ett år av sin barndom för att andra har sämre förutsättningar eller fokuserar mindre på sina barn? Om jag ville ha den sortens mentalitet så skulle jag flytta till Nordkorea.

  Jag är född i slutet av 70-talet och då hade inte ”sexårs” införts för att spara pengar. Mig veterligen har inte betygen förbättrats pga detta.

  Låt barn vara barn. Förbättra skolorna överlag och öka valfriheten. Skapa skyddsnät och resurser utan att inkräkta på friheten för individen.

 2. Hej! De flesta barn tycker det är roligt att börja skolan! Självklart ska det fortsätta att få vara barn. Det finns dock mycket forskning som visar att förskolan spelar roll för hur det går för barnen i skolan. Barn som gått i förskola klarar sig bättre senare i skolan än barn som inte gjort det. Dessutom börjar svenska barn skolan senare än i andra länder och tillbringar dessutom mindre tid i skolan än i andra länder. Men, som sagt, de flesta barn gillar att gå i skolan!

  • Once again some unbelievably outrageous statements being made, and what about the children who don’t want to go to school or the children who do not enjoy being there? are they just forgotten about or left out by the system?

  • Hej Lotta
   Skulle du kunna ge några exempel på denna forskning som du talar om?
   All forskning som jag har hittat visar det motsatta nämligen:
   Barn mår dåligt av för mycke förskola. Speciellt uppförande och empatisk förmåga försämras hos barn som börjat vid tidigt ålder på förskola eller går där långa dagar.

   • Det är lönlöst att ställa den frågan till Lotta, jag och många fler har bett henne tala om vart hon får sådan statistik från. Hon kan inte styrka sina uttalande med någon forskning men fortsätter ändå envetet att påstå detta. Hon bryr sig inte om vad som är sant, hon använder sin ställning för att desinformera människor för att själv dra politiska fördelar av det. Om människor hör detta uttalande gång på gång så kommer endel som är okritiska att tro att det är sant.

  • Lotta, de flesta barn tycker att det är roligt att börja skolan – men inte vara kvar i den. Orsak: det är roligt att få möjlighet att lära sig saker, vilket brukar vara fallet inledningsvis, men det är inte roligt att påtvingas ‘kunskap’.

   Sluta upp med denna fascism; livet handlar inte om att bli en duktig medborgare med en hos företagen eftertraktad högre utbildning, pendla, lönearbeta, skatta, pensionsplanera, ångra att man inte levt, dö. Livet handlar om att få uppleva lycka i olika former. Lärande är en form av lycka så länge som den sker på frivillig basis.

   Du kanske inte anser att du är tillräckligt bra förälder för att själv fatta beslut om och åt dina barn, men vi är många som anser oss vara tillräckligt begåvade för att kunna ta de besluten. Det räcker med att ditt parti har Major Björklund som går fram som en ångvält i utbildningsfrågor, du behöver inte göra detsamma.

  • Inom näringslivet och vetenskapen är det kutym att hänvisa till källa när man presenterar ett påstående som argument för sin rekommendation. Särskilt när ens rekommendation får stora konsekvenser.

   Jag vet att politiker oftast slipper denna fråga då vi har brist på seriös kritiserande journalistik i Sverige, men kanske kunde du axla rollen av en trovärdig politiker som utmärker sig genom att presentera vilken forskning det är du refererar till?

 3. How about having a proper, exhaustive nationwide survey amongst pupils to see what THEY actually think about school because claiming that the majority of children think that school is great is bunkum – it’s pure monochromatic utopian fantasy and propaganda. How many have you interviewed? What was the size of the sample? Under what conditions? Besides, what are small children going to say anyway? They will always seek to please their superiors and give the answers that are expected….that’s after all what school trains them to do.

  Read the Keir Watson Memorandum at http://freesweden.net/keir_watson.html which is one of the most down-to-earth reports, free of propaganda, by a state school teacher in Britain, who compares state schooling with homeschooling. It’s a report worth digesting but here’s a sampler:

  ”4.7 Most children adopt coping strategies, more or less successfully, to deal with the pressures of school, e.g. studious interest (which should not be confused with genuine interest); avoidance techniques (chatting, doodling, day-dreaming); social excess; withdrawal; depression; rebellion; emotional breakdown. The signs are everywhere, and we, to our shame, accept them as normal.

  ”4.8 Government strategies are beginning to realise aspects of the above, and so we have ‘every child matters’ – as if anyone ever thought otherwise – and are targeted to make lessons ‘fun’, to ‘personalise the curriculum’, to encourage students to ‘take responsibility for their learning’. All aim for the desired result, but none address the fundamental problem.

  ”4.9 Many teachers see the symptoms, but cannot see the underlying cause (that children are in effect imprisoned at school against their wishes). Most parents assume it is a necessary ‘evil’ which we all have to go through if we are to have a chance in this world, so many continue to put their children through the daily ordeal even when it may be breaking their hearts to see their child so unhappy.”

  Lotta and her party are locked in dinosaur age industrial revolution-type educational thinking – their solutions are monumental steps backwards. Children need more freedom not more incarceration.

  • Lotta, håller med Bishop.
   Även en politiker som ju är specialist på ingenting borde kunna ha något
   att grunda sina åsikter på. Eller hur Lotta?!

  • ÖÖÖhhh va? Hänvisar du till dig själv och det du själv skrivit? Du må vara din egen guru men större än så är nog inte den klubben. Vart är undersökningarna som visar att barn tycker skolan och förskolan är rolig, att dom trivs där och att förskolebarn presterar bättre? Kan man verkligen urskilja vilka som gått förskola och vilka som inte gjort det? Hur syns skillnaden mellan dom som växt upp som förskolebarn kontra hemmabarn när dom nu är vuxna? Jag är inte intresserad av individers eller myndigheters tyckande och antagande eller några få anonyma exempel som inte är statistiskt fastställda och jag är absolut inte intresserad av att läsa hänvisningar till det du själv har skrivit, det bevisar bara att du vid fler än ett tillfälle slängt ur dig saker du inte kan bekräfta är sanna och det vet jag redan. Jag vill se undersökningar som visar att det du säger är sant. (Jag inser ironin med att be om det eftersom undersökningarna inte finns).

   • Jag tror det är någon robot av något slag, kanske en som försöker skörda e-postadresser för spam, som lägger in slaskkommentarer som den ovanstående.

 4. Tack för att ni har skrivit så intelligenta och insiktsfulla inlägg! Det är en fröjd att läsa så mycket jag håller med om – när får jag chans att rösta in er i politiken?
  Dock är det är fullkomligt meningslöst att rikta budskap till personer som Lotta Edholm – denna blogg är egentligen bara Lottas chans att låtsas att hon bryr sig. Besluten är redan fattade och man ser tydligt på det hon nedlåtit sig till att läsa och svara på att den chansen inte är navelludd värd för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s