Idag är det den internationella kvinnodagen. Det är tvärtemot vad vissa tror inte en dag för att säga grattis till kvinnor. Det är en dag som är till för att uppmärksamma den ojämlikhet som alla, kvinnor som män, lever i varje dag året runt. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men även här ser vi varje dag våld mot kvinnor, löneskillnader, skillnad i bemötande i skolan mellan könen, fler män som sitter i fängelse och som lever kortare liv. Detta är stora problem i vårt land men bleknar i jämförelse med situationen i andra länder där kvinnor i tusentals varje år dödas och förslavas för att de är just kvinnor. Gratulera ingen kvinna idag utan tänk istället på den ojämlikhet som finns i Sverige och i världen och hur den kan åtgärdas. Folkpartiet Liberalerna i Stockholm är idag ute och kampanjar just för att öka jämställdheten – här är dagens budskap:

Bekämpa orättvisa skillnader mellan könen!

Sverige är fortfarande ett land med orättvisa skillnader mellan könen. Ojämställdhet grundläggs tidigt. Därför måste jämställdhet genomsyra förskolan, skolan och fritidsgårdarnas pedagogik.

Mäns våld mot kvinnor är det mest akuta jämställdhetsproblemet. Arbetet med att förebygga våld och ge utsatta stöd måste fortsätta att förbättras. Sjukvården behöver mer kunskap om sexuellt våld så att alla brottsoffer får rätt bemötande. Arbetet mot hedersvåld och förtryck ska fördjupas.

Kvinnor och män ska ha samma chanser i arbetslivet. Det kräver en jämnare fördelning av ansvar för hem och barn, uttag av föräldraförsäkringen och ledighet när barnen är sjuka. Orättvisa löneskillnader mellan män och kvinnor måste rättas till.

Folkpartiet vill
● bekämpa lönediskrimineringen – lika lön för likvärdigt arbete ska gälla
● ha jämställda idrottssatsningar – inte bara beräknat på de som redan idrottar utan för alla tjejer och killar som vill sporta
● ha jämställd vård – all behandling ska utgå från individen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s