Som Svenska Dagbladet skriver idag satsar vi nu på läsplattor till elever i grundskolan i Stockholms stad. Projektets mål är att i stor skala prova och utvärdera hur de tekniska redskapen bidrar till pedagogiken och resultaten i grundskolan. Under våren 2012 kommer 2300 Ipads att rullas ut till utvalda skolor i Stockholm. De skolor som deltar i projektet har ansökt hos utbildningsförvaltningen för specifika inriktningar, t ex läsinlärning i de lägre klasserna, eller modersmålsundervisning i de högre. Projektet kommer kontinuerligt utvärderas, första gången i november.

Annonser

13 Comments »

 1. Varför har man valt iPads? Apple system är både betydligt mer kraftfulla än vad som behövs i undervisningen och dyra på grund av märket.
  Ni kände inte att ni istället skulle satsa på 10 000 läsplattor som kommer bidra lika mycket till själva undervisningen som iPads (plus att utvecklingskostnaderna för egna appar för undervisningen blir mycket billigare i ett öppet system).

  Var kan man ta del av beslutsunderlaget ni hade när ni tog detta beslut?

  • Kan inte annat än instämma, vad kommer härnest? Man hör talas om att rymdforskning ska vara stimulernade för utvecklingen och skickar bums ett gäng snickare till Happaranda för att snickra på en rymdraket?

  • Jimmy. Du är ute och cyklar. iPads är inte dyrare än andra plattor som har samma storlek. Praktiskt taget alla pedagogiska program och pedagogisk utveckling finns framför allt på iPads.
   De är inte för kraftfulla. De innehåller visserligen möjligheter att ta bilder, göra filmer, rita och så vidare men det är funktioner man använder i undervisningen för att åstadkomma variation och bättre resultat. Att skärmen på en iPad reagerar snabbt på fingerrörelser gör användandet lustfyllt för små datorovana barn.
   Det är fantastiskt enkelt att göra egna interaktiva böcker, kompendier och liknade till en iPad. Något varje lärare kan göra med iBooks Author. Gratis. Något liknande finns inte till andra system.
   Jag undrar också vilka öppna system du pratar om. Jag känner bara till android och Windows och de systemen är ju inte öppna annat än för tillverkare av plattor. Och du menar väl inte att Stockholm ska tillverka egna plattor?

 2. Hej Jimmy!
  Kontakta utbildningsförvaltningen i Stockholm så kan du få allt material du är ute efter.
  Lotta

 3. Men hallå – iPads är mycket häftigare än de billigare snik.varianterna till läsplattor. Och coolare. Och så blir det bättre publicitet – en iPad vet alla vad det är – alla vet inte vad en Yinyang Schohejsan är.

 4. Hur har projektet uppstått? Har politikerna erbjudit skolorna att
  delta eller kommer idén från skolorna, lärarna? Vad gäller
  Sollentuna fick jag intrycket att projektet drevs av politiker med
  lärare som deltagare i politikernas projekt.

 5. Bra initiativ! Jag är fullkomligt övertygad om att satsningen kommer att visa positiva resultat. Framför allt öppnar detta för en ny mångfald av läromedel som kan produceras av enskilda individer med iBook Author.

 6. Satsning på Ipads i grundskolan är bra och kommer säker att snabba på läskunnighet bland nyfikna 6 åringar och lågstadiet elever. Men vem kommer att supporta tekniken och skötta om plattorna så att dem är starklara varje vardagsmorgon? när den lokala It-tekniker inte finns kvar i Stockholms skolor? Är det Volvo It man ska vända sig till vid problem?

 7. Som svar till Fransisco:
  För vår del sitter jag som förut hade rollen som IT-tekniker kvar som skolassistent med ansvar för IKT-frågor. ”Paddorna” faller in under detta och jag är den som är rent tekniskt ansvarig för hjäp och stöd… Lärarna själva ansvarar för att klassens uppsättning laddas och hanteras. Jag hjälper till med handledning i t.ex synk med iTunes och vilka tillbehör som behövs.

  Sen ligger det i satsningens natur att de som arbetar med plattorna hjälper varandra till stor del. I skrivande stund finns det inte mycket hjälp att hämta från Volvo IT men det borde ändra sig i takt med att användandet av iPad breder ut sig i skolorna, om det nu gör det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s