Karin Wanngård skriver idag på SvD brännpunkt om att avgifterna i högskolan för utländska elever bör tas bort. Ett argument är att Sveriges utbildningar bör vara gratis för alla är att Sverige inte kan konkurrera med andra länder:

”Låt oss tala klarspråk. Australien är engelskspråkigt, varmare och närmare för många asiatiska studenter än vad Sverige är”, skriver Karin.

Låt oss tala klarspråk Karin, de flesta akademiker tänker nog lite längre än så. Därtill placerar sig svenska universitet och högskolor högt upp på listan över världens 500 bästa skolor (som i övrigt nästan helt domineras av amerikanska universitet); Karolinska Institutet på plats 44, Uppsala Universitet på plats 67 och Stockholms Universitet på plats 81.

Att tro att Sverige måste konkurrera med att vara billigast säger en del om den socialdemokratiska synen på vårt svenska utbildningsväsende. Det är också ganska eurocentriskt att tro att precis alla asiater vill studera i 33 grader och hög luftfuktighet. Att därtill tro att nobelprisets hemland ses som ett slags utbildnings-Lidl utomlands vittnar om ett väldigt dåligt förtroende för det svenska utbildningsväsendet.

Annonser

3 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s