I veckan besökte jag Enskede gårds gymnasium, en skola som erbjuder ett antal spännande yrkes- och lärlingsutbildningar. På Hantverksprogrammet finns inriktningarna frisör och finsnickeri, och på Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktningen bageri och konditori. Skolan har också startat en fastighetsskötarutbildning – det är en bransch där företagen skriker efter utbildad arbetskraft och det finns en mycket lovande arbetsmarknad.

Skillnaden mellan de traditionella yrkesutbildningarna och de nyinrättade lärlingsutbildningarna är framförallt att lärlingarna får en betydligt större del av utbildningen på arbetsplatsen istället för på skolan. Elever som jag talade med lovprisade sina arbetsplatser, men sa också att det är viktigt att skolans yrkeslärare är mycket närvarande ute på lärlingsplatserna. För Enskede gårs gymnasium innebär det att yrkeslärararna besöker arbetsplatserna minst en gång i månaden för att bl a kontrollera att planeringen följs och att eleverna får den utbildning som de har rätt till. 

I Stockholm söker sig en lägre andel till yrkesutbildningar än i övriga landet. Det är väl kanske inte så konstigt med tanke på att Stockholm i mångt och mycket är en tjänstestad. Det är dock viktigt att veta att inom många yrken i Stockholm råder en skriande brist på yrkesskicklig personal. Det gäller bland annat inom hotell- och restaurang, men också inom många hantverksyrken.

Skolan har fina lokaler för sina utbildningar. På bilden ovan syns jag tillsammans med gymnasiechefen Hans Kristian Widberg framför skolans chokladrum där eleverna lär sig arbeta med choklad – ett svårt hantverk! Flera av skolans elever har gått vidare till välrenommerade arbetsplatser, och många arbetar redan under studierna extra inom sitt framtida yrke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s