På dagens Stockholmsdebatt i DN skriver två socialdemokrater om planen att införa nya karriärvägar för lärare i Södertälje. Det är glädjande att Södertälje nu följer i Stockholms fotspår; vi har jobbat länge med karriärtjänster för lärare. Ett snarlikt exempel är de lärarcoacher vi har anställt i Stockholm. Forskning har visat att kollegial utveckling av lärare ger bra resultat, vilket vi vill uppnå med projektet lärarcoacher i Stockholm. Ett antal duktiga pedagoger har rekryterats bland Stockholms lärare för att bli coacher. De kommer att vara ute på olika skolor och coacha lärare eller arbetslag två dagar i veckan samtidigt som de undervisar 40 % på sina ordinarie lärartjänster och behåller en fot i undervisningen. Detta kommer att lyfta de lärare och arbetslag som får coachning och förbättra undervisningen för eleverna!

Samtidigt jobbar vi hårt med att fler lärare får en forskarutbildning och bli utvecklingslärare eller lektorer. Stockholms stad har ett projekt för att lärare ska kunna forskarutbilda sig. Strax innan jul var jag med på en ceremoni för att fira ett antal av stadens lärare som hade avlagt licentiatexamen.

Jag noterar dock Boel Godners och Peter Friströms formulering att ”Det är i skolan som denna viktiga utjämning av elevernas förutsättningar måste ske”. Jag delar inte helt den uppfattningen, det är i skolan ALLA elevers förutsättningar måste öka, och helst så mycket det bara går. Vi konkurrerar inte bara med varandra utan med resten av världen och utjämning av socialdemokratisk modell har traditionellt handlat lika mycket om att hålla tillbaka som att föra fram. Så hoppas jag inte är fallet här.

Annonser

3 Comments »

  1. Dear Lotta Etholm,

    Please excuse my ignorance but can you please explain your stand. When Children are home schooled (as they do all over the world) the parents intend the best for them, they pass the same tests and get the same diploma’s as in school, so what is wrong with it. For the social service to intervene you will most certainly wreck the family, and thereby hurt the children, who normally are in a loving family. I’m not against setting up a standard which home school children must pass, checked by the government (which is already in place anyway) but we do have democracy here and there is no intended harm done. So you can send your child to school, nothing wrong with that, but I can home school my child if I so desire. Can you please explain as I just don’t get your point?
    My e-mail adress is: jackl@powergate.ca
    Thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s