I går deltog jag vid en ceremoni i Stockholms stora synagoga för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för Förintelsen och dess offer. Förre statsministern Göran Persson uppmärksammades särskilt för de insatser han gjorde för att inte minnet av Förintelsen, och utrotandet av omkring 6 miljoner judar, skulle falla i glömska. Det är lätt att förtränga, men under 1990-talet pågick ju en intensiv kampanj för att förmå bl a svenka ungdomar att tro att Förintelsen aldrig ägt rum.  Göran Persson höll igår ett fantastisk tal där han påminde om de mörka krafter som var på väg att ta över opinionen den gången. 

Idag infaller den officiella internationella minnesdagen för Förintelsen, som infaller samma datum som Auschwitz befriades 1945. Idag håller också  FN:s förre generalsekretare Kofi Annan ett tal vid Raoul Wallenbergmonumentet här i Stockholm. Att delta vid denna minnesceremoni är inte enbart ett sätt att inte glömma, utan också att mota den antisemitism som återigen visar sig i Europa, bl a i EU-staten Ungern.

Flera tidningar skriver idag om Förintelsen och jag tycker Expressens perspektiv är intressant. Förskonat från krig har Sverige inte behövt se vad propaganda och masspsykos kan göra med ett folk, och det är svårt att tänka sig att svenskar idag skulle sitta med dödslistor på andras svenskar. Men att tro att det vore omöjligt är enbart naivt.

Annonser

1 kommentar »

  1. Håller med – det var oerhört starkt i synagogan i går. Såväl Tobias Rawets tal som Göran Perssons var mkt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s