Man kan säga mycket om den process som nu pågår inom socialdemokratin. Jag har naturligtvis inga som helst synpunkter vem som bör bli ny partiledare, eller på processen för att utse en sådan. Däremot anser jag att den massmediala bevakningen nu antagit episka proportioner som helt saknar verklighetsförankring.

Socialdemokraterna är ett oppositionsparti. Dess påverkan på svensk politik är just nu, helt beroende på eget agerande, i princip obefintligt. Att i detta läge låta medierna totalt domineras av partiledarskiftet är ansvarslöst.

Jag förstår att den svenska journalistkåren fångas av det politiska spelet. Det är lätt hänt, men politik är inte fotboll där den ena sidan vinner eller förlorar. Att redogöra för de politiska skiljelinjerna inom svensk socialdemokrati ställer betydligt högre krav än att bara redogöra för vad olika, hemliga källor sagt om själva processen. Hur mycket mediautrymme är det rimligt att ägna åt en process som faktiskt endast rör de socialdemokratiska medlemmarna?

En elak tanke som infinner sig är att medierna ägnar processen så mycket tid för att det är så lätt. De gamla, socialdemokratiska källorna som i ett slag blev i det närmaste värdelösa efter maktskiftet 2006 kan nu dammas av och komma till nytta igen. Men att något är lätt är inte ett argument för att låta en händelse så totalt dominera medierna.

Annonser

3 Comments »

  1. // men politik är inte fotboll där den ena sidan vinner eller förlorar //.

    Håller med, politik är en benämning på en sammanslutning eller en grupp människor som skall verka för allas bästa. Jag uppfattar det som att Ni skall bry Er lite mer om, och närma Er livet ute bland människor, ner till den som har det väldigt dåligt och svårt, främst dom som ”ramlat mellan stolarna”.(En kedja är inte starkare än dess svagaste länk)

    När Ni som politiker sedan har sett och upplevt något tillsammans med dom som har det svårt så har ni mer kött på benen och kan agera på ett mer empatiskt vis så att alla blir berörda. Jag jobbar med rättigheter och intresserar mig för dom som har ramlat pladask i depression, trauma mm. Där har Ni politiker något att lära, alla vi andra också.

    Ni skall avslutningsvis sluta upp att bråka med varandra, vart leder det till? Det kostar bara onödiga skattemedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s