August Strindberg är en av de största författarna och dramatikerna i svensk historia. Han gick bort för 100 år sedan och det högtidlighåller Stockholms stad med Strindbergåret.

Till höstterminen kommer alla Stockholms elever att få ett exemplar av Strindbergs novell Ett halv ark papper. Många elever kommer därmed att läsa Strindbergs gripande text. Stockholms skolor har satsat stort på läsning de senaste åren och det här en utmärkt fortsättning på det arbetet.

Ett halv ark papper är en rörande berättelse om en man som återupplever två år av sitt liv genom att läsa en kort telefonlista. Han har nyligen har förlorat både hustru och barn, och går en sista vända igenom våningen innan flyttlasset går. Novellen är skildring av ett stockholmsliv som jag tror att många kan känna igen sig i än idag. Numret till blomsterhandeln och Operans biljettkontor påminner om en svunnen och lycklig tid. Telefonnumret till doktorn ger kalla kårar.

Jag är övertygad att både unga och äldre kommer uppskatta denna text. Det är även intressant att notera att längden på telefonnumren i Stockholm verkar ha vuxit från att bara ha varit fyra siffror på Strindbergs tid. Stockholm växer men mycket är sig likt.

Läs Ett halv ark papper här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s