SSCO presenterade häromdagen en rapport om bostadssituationen för studenter i Stockholmsområdet. Detta är en oerhört viktigt fråga; 2030 beräknas akademikerbristen i Stockholm uppgå till 70000 akademiker, och det är viktigt att vi lyckas attrahera och behålla studenter i staden. Jag är vice ordförande i Stockholms Akademiska Forum, som jag skrivit om tidigare, där företrädare för staden, lärosätena och studenterna möts. Denna fråga ligger givetvis hela tiden i fokus för samarbetet och alla parter är överens om att fler bostäder behöver byggas.

Rapporten från SSCO visar att studenterna är villiga att pendla en längre sträcka från sin bostad till lärosätet och att det är en myt att alla studenter vill bo i innerstaden. Fler kommuner måste bli aktiva i byggandet av studentbostäder, särskilt sådana som har bra kollektivtrafik till lärosätena. Dessutom tycker jag att det är viktigt att skapa nya spännande områden, såsom projekten vid Telefonplan, som ökar antalet bostäder och som flyttar de mentala gränserna för vad som är centralt. Viktigast är att det är möjligt för studenter att komma och studera i Stockholm, för deras valfrihet och stadens tillväxt.

Annonser

2 Comments »

  1. I find it very odd that you seem to believe the only way for a child to receive a proper education is to attend the public schools. We homeschooled our children from the beginning through high school graduation. Our eldest son was accepted into one of the top 15 universities in the United States with a 100% academic merit scholarship. He studied also at Oxford University in the UK, where he took first class marks in his field. Our second son is studying engineering at a fine university where he received an academic honors scholarship. Our story is not unusual.

    Why would do you oppose giving families the freedom to give their children an excellent, individualized education? We have family in Sweden, but we will never choose to bring our corporation there because of your draconian laws and regulations denying families the basic human right to direct the education of their children.

  2. Det är viktigt att människor som lever i denna ”verklighet” engagerar sig , därför att vi ser dagligen hur det hänger ihop. Dvs, vi ser att bristen på studentbostäder påverkar tentamensresultaten. Dvs, de som saknar studentbostad ofta inte har någon plats att förbereda sig för seminarier, och inför tentamen. Detta gör att många fler än vad som är ”naturligt” misslyckas på tentamen. Detta får som konsekvens att lärarna får lägga en massa extratid på att ta fram omtenta efter omtenta för att även de som blir underkända tillslut på något sätt skall lyckas nå målet att bli godkända. Kanske är det dags att antingen ”sänka” kunskapsmålen, eller att ha olika gränser för ”godkänt” på tentamen beroende på om studenten har bostad eller inte. Ett annat alternativ är att ”frysa” antagningen på de universitet och högskolor där det råder bostadsbrist. Jag hoppas verkligen att politikerna i Alliansen lyssnar på oss som har erfarenhet av det här problemet och att ni är villiga att diskutera med oss, istället för att bara ”stänga” dörrar och vägra diskutera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s