Förra veckan skrev DN om elever som vill ta ledigt under skoltid för att åka på semester med familjen. Skolinspektionen har pekat på att detta är ett växande problem och jag är själv skeptisk till att skolor alltför ofta beviljar ledighet för barnen under terminen. Under läsåret 08/09 lämnades ca 12 600 ledighetsansökningar in i Sverige och hela 88 procent av ansökningarna om ledighet i mer än tio dagar beviljades.

Många menar att om barnen tar med sig läxor eller gör extra uppgifter hemma kan man hämta ikapp det man förlorar genom att vara borta från undervisningen. Samtidigt visar undersökning efter undersökning att klassrumsundervisningen är oerhört viktig när det gäller lärande och kunskapsutveckling. Jag är mycket positivt inställd till läxor och hemarbete, men det får aldrig ersätta den undervisning som sker i våra klassrum av behöriga lärare.

Idag är det rektor som beslutar om ledighet men Skolverket håller på att arbeta fram riktlinjer för skolorna. Det är viktigt att riktlinjerna blir tydliga så att skolorna gör likvärdiga bedömningar.

Avslutningsvis vill jag påminna om att barnen har långa sommar- och vinterlov då det går alldeles utmärkt att resa bort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s