Stockholms stad är ett förvaltningsområde för finska språket. Det betyder att som boende i Stockholm har man bl a laglig rätt att välja förskola på finska. Enligt lagen ska kommunen ”erbjuda barn vars vårdnadshavare begär det plats i förskoleverksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska”.

I augusti i fjol begärde jag en kartläggning av efterfrågan på finskspråkig förskola i Stockholm. Resultatet av kartläggningen har nu kommit och visar att det finns en efterfrågan på finskspråkig förskola som är större än utbudet. Stockholm har i dag sex finskspråkiga förskolor. Tre ligger i innerstaden, två i västerort och en i söderort. Fem bedrivs i kommunal regi och en är fristående. Enligt kartläggningen behövs det ytterligare förskolor som erbjuder verksamhet på finska, då framför allt i söderort.

I Stockholm är det respektive stadsdelsnämnd som beslutar om utbyggnad av förskolan. Kartläggningen visar ett behov av utökad verksamhet på finska och jag förutsätter nu att stadsdelsnämnderna bygger ut den finskspråkiga förskoleverksamheten så att behoven täcks. Jag kommer även att ge utbildningsförvaltningen i uppdrag att verka för att fler finskspråkiga förskolor etableras. Det är självklart också viktigt att samordna de fristående aktörerna. Det är även angeläget att verktygen där man söker information om förskolan, ”Jämför Service”, utvecklas så att det framgår vilka förskolor som har finskspråkig personal.

Annonser

3 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s