Skolverket har i dag kommit med ny bedömning av riktlinjer kring möjligheten att förbjuda heltäckande slöja i skolan. Det är ett välkommet förtydligande. Tre år har gått sedan en vuxenstuderande i Stockholm anmälde Stockholms stad för diskriminering när hon förbjöds att bära niqab på lektionerna. Sedan dess har rättsläget varit oklart. Om detta har jag skrivit här och här.

Det är bra att Skolverket förtydligar att man inte ska kunna ha generella förbud mot religiöst betingad klädsel, samtidigt som riktlinjerna beskriver de fall då skolan faktiskt ska kunna begära att eleven inte har på sig den heltäckande slöjan. Skolverket lyfter fram tre skäl för att skolan att säga nej heltäckande slöja; pedagogiska skäl, säkerhetsmässiga samt på grund av hygien. Skolverket skriver att förbud kan vara aktuellt om klädseln ”väsentligt skulle försvåra samspelet mellan lärare och elev eller medföra särskilda risker”. Det är positivt att även pedagogiska skäl framförs som ett skäl till att förbjuda heltäckande ansiktsbeklädnad.

Det är enligt Skolverket den enskilda lärarens uppgift att bedöma om ett förbud i enskilt fall är rimligt. Även om jag personligen hellre sett att det yttersta ansvaret lades hos rektor är jag positiv till att vi nu fått ett regelverk för lärare och skolledare att förhålla sig till. Jag har under flera års tid påpekat behovet av ett statligt regelverk som tydligt slår fast vad som gäller i de här fallen.

Jag hoppas att lärare och skolledare känner att den nya bedömningen ger det handlingsutrymme som behövs. Samtidigt är det viktigt att skolorna erbjuds utbildning och bra stöd i dessa frågor.

DN1, DN2, SvD, Metro, Expressen, Aftonbladet, TV4, GP.

Annonser

8 Comments »

 1. Verka som skolverket/ministern missat att skolelever och (hemska tanke) även lärare ibland bär solglasögon t.ex vid utomhusaktiviteter. Finns det något effektivera sätt att blockera ögonkontakt och kommunikation?

 2. Det är ett steg åt rätt håll men jag hävdar att heltäckande slöja på skolor borde vara lika förbjudet att han på sig som rånarluva eller motorcykelhjälm i klassrum. Om någon skulle hänvisa till att rånarluva och mc-hjälm vore en del av en religion skulle de inte bli tagna på allvar. Men när ett fåtal burkaklädda kvinnor gör samma sak viker sig många feg, och återigen visar Vänsterpartiet att de viker sig helt för reaktionära värderingar – om de har koppling till islam och ”mångkultur”. V borde skämmas.

  Sanity och Hugo

  Ja, smink hindrar ju verkligen att man får ögongkontakt och kan ses människors ansiktsuttryck. Ja, solglasögon några timmar är ju verkligen jämförbart med att alltid ha heltäckande slöja inomhus. Varför konstruera usla argument, kan ni inte istället avslöja att ni viker er totalt för reaktionära tolkningar av religioner, för inte skulle ni väl protesterat om skolverket låtit lärare förbjuda rånarluvor eller mc-hjälmar på elever i klassrum? Många till vänster gullar med reaktionära attityder om de kläs i religionens och mångkulturens mantel.

  Bengt

 3. Vad är det man saknar för att kunna umgås om man den ena väljer att leva under ett lakan? I debatten poänterar folk hela tiden att detta inte skulle vara en religiös fråga men du verkar vara inne på just den religiösa synpunkten. Inte att personen i sig väljer att täcka sitt ansikte. Varför är det den religiösa frågan som är viktig i detta sammanhang? Har vi inte religonsfrihet i sverige? Den kanske du är emot?

 4. Sanity Kul att du försöker byta argument hela tiden. Givetvis får folk vara klädda hur extremt de vill på sin fritid. Jag är emot att folk som har hakkors på sig ska bli fällda för hets mot folkgrupp men den lagen kanske du är för Sanity. Så var det med din vurm för att vara klädd hur du vill. Du tycks främst vara politiskt korrekt att hylla extremt reaktionära attityder utan någon som helst kritik. Samma sak göra högerextremister mot reaktionära kristna attityder.

  Därmed är den här debatten avslutad för min del och jag kommer inte följa fler kommentarer. Trevlig helg.

  Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s