Jonas Sjöstedt inleder sin karriär som vänsterpartiledare med att beskriva hur illa han tycker om att bo i Stockholm. Jag kan förstå det. De idéer som Vänsterpartiet bygger sin politik på får allt svårare att få fotfäste i just Stockholm. Kommunismen attraherar inte stockholmare, för att tala klarspråk. Likväl kan man fundera över hur Sjöstedt tänkte när han uttalade sig i Västerbottennytt häromkvällen. ”Själv tycker jag att det är ett straff att bo i Stockholm jämfört med Umeå eller New York”. Trodde han att han skulle vinna poäng på att spela på den Stockholmsfientlighet som råder i delar av Sverige? Trodde han att ingen utanför Umeå skulle uppfatta vad han sa?

Jonas Sjöstedts uttalande är obehagligt. Inte bara för att det är ett hån mot de tusentals svenskar och invandrare som varje år väljer att flytta just till Stockholm. Stockholm har aldrig i modern tid vuxit så snabbt som nu. Sjöstedts uttalande spär dessutom på de motsättningar som redan idag finns mellan storstadsområdena och övriga Sverige.

Till skillnad från de länder som har tillämpat, eller tillämpar de politiska idéer som Vänsterpartiet bygger på, så kan man i Sverige bosätta sig var man vill. Det är bara att flytta. Jag är övertygad om att mängder av människor gärna vill bo i ditt hus på Östermalm, Jonas Sjöstedt!

Annonser

21 Comments »

 1. Men nu gör du väl ändå en stor jäkla struts av en liten fjäder? När Reinfeldt var i Skövde inför valet 2010 sa han att han ”tyvärr inte” kunde tänka sig bo där, och Maud Olofsson sa att hon aldrig kunde tänka sig bo i Stockholm efter att hon slutade i riksdagen. Det har också att göra med att man vill blidka sitt disitrikt – de som satt dig i riksdagen!

 2. ”ett hån mot de tusentals svenskar och invandrare som varje år”

  Ser att du försöker använda invandrarkortet här. Tråkigt nog så misslyckas du kapitalt då du ställer svensk och invandrare som två motsatser. Inte så konstigt dock att en folkpartist har en unken syn på invandrare.

 3. Lotta, det är inte särskilt liberalt att anse att alla prompt måste gilla sin boendeort, oavsett var den är. För övrigt håller jag helt med Mats.

 4. Otroligt pinsamt men sen gör ju alliansen vad som helst numera för att smutskasta Vänsterparitet. Fast någon slags hederlighet har man kanske rätt att kräva, trots allt!? Dessvärre icke.

  Pinsamt somsagt.

 5. Anledningen till att han bor där han bor (Östermalm, Stockholm) är ju att hans fru jobbar på Utrikesdepartementet. Även om han inte vill bo där, kanske han vill bo med sin familj. Det är lite långt att pendla till Arvfurstens palats från Umeå. Det är för övrigt förmodligen en ganska vanlig anledning till varför folk flyttar till Stockholm, de jobbar i Stockholm.

  Sedan är det ju lite kul att det tydligen är kommunism att hellre vilja bo i New York än i Stockholm.

 6. Men snälla Fredrik. Han och hans familj kan ju välja att bo någon annanstans än det för honom så förhatliga Östermalm? Och pendla som alla andra Stockholmare gör?

  Det är väl kul att han gillar sin hembygd. Att döma ut alla stockholmare är bara så jäkla billigt. Särskilt som man vet att övervägande delen av alla oss som bor i Stockholm har kommit hit från andra delar av Sverige eller för all del andra länder. Första, andra eller tredje generationens ”invandrare” (utlänningar eller ”utläningar”) som jag själv är typexempel på.

  Om Sjökvist umgicks med några utanför vänsterpartiets riksdagsgrupp eller politrucker skulle han upptäcka att stockholmare inte alls är så farliga. Tvärtom här finns de mest öppna människorna i Sverige. Varför tror ni så många homosexuella väljer att flytta till Stockholm innan de kommer ut ur garderoben? Är det för att det är så hård stämning här eller är det för att Stockholmare är mer öppna än i många andra delar av landet?

 7. Oj, oj vilka ömma tår jag råkade trampa på! Min enda poäng är att man faktiskt inte behöver bo på en plats som man tycker är så hemsk. En majoritet av alla svenskar väljer f ö att inte bo i Stockholmsområdet. Jag antar att de gör det för att de trivs på sin bostadsort. Sedan kan man ju undra varför man vill se sina barn växa upp på ett ställe som uppenbarligen är så vidrigt som Östermalm i Stockholm…

 8. Hej!

  Alla ni vänsterpartister, som ser Jonas Sjöstedts som er nya frälsare. Jag vill inte kasta smolk i glädjebägaren men det är de facto så att de som i störst utsträckning röstar på vänsterpartiet bor i Norrland och i mindre befolkade delar av Sverige. Här i Stockholm tror människor på sin egen förmåga och vill inte att staten ska lägga sig i och röster därför på andra partier. Lotta har med andra ord rätt i att Stockholmare inte gillar kommunism.

  Och det är också att faktum att stora delar av Norrland avfolkas och många flyttar till vår vackra huvudstad, förra året flyttade över 40000 människor hit. När dessa människor väl flyttat hit så får de liberala värderingar och inte många av dem fortsätter rösta på vänsterpartiet. Så vänsterpartiets nedåtgående trend kommer att fortsätta oavsett vilken partiledare ni väljer. Sjöstedt kommer möjligtvis ta lite röster från väljare som är besvikna på socialdemokraterna men att bidra till att vänsterblocket vinner nästa val är mycket osannolikt.

  Jonas Sjöstedts Stockholmsförakt är väldigt logiskt och hans pinsamma uttalande ett försök att fjäska för sina väljare i Norrland.

  Om ni betvivlar det jag skriver så se gärna denna grafik:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/geografin-fargar-sveriges-politiska-landskap

  Mvh

  Seved Monke Ajnestål

 9. Tja, det positiva är väl i varje fall att en kommunistledare återigen lyckas försäga sig, och därav stoppa det egna partiet från att gå framåt i valen… Vilket givetvis är positivt!

 10. Lotta, ditt inlägg är så töntigt att det knappt är värt en kommentar.

  Krya på dig! Sen kanske du också kan acceptera att det finns stockholmare som är födda med empati och mår bättre av ett jämlikt samhälle där man tänker på allas bästa 🙂

 11. När den här typen av inlägg görs på en alliansblogg då förstår man hur stor rädslan är för att Jonas Sjöstedt ska punktera deras Carematiska klassklyftspolitik. Varje liten smula som de hittar att hacka på räcker för att försöka misskreditera politiken han för. Tro mej – alla genomskådar det!

  Alliansdansarna kommer inte så länge till att ha formuleringsprivilegiet! .

 12. Hehe, det var länge sedan Jonas Sjöstedt bodde i Västerbotten, även om han är invald för Västerbottens valkrets i riksdagen. Innan han blev invald i EU-parlamentet var han fackligt anställd på Volvo i Umeå.

  Med vänlig hälsning

  • Han har just köpt hus i Ume och har spenderat gott om tid här även när han var bosatt i New York så klipp dig och skaffa ett jobb istället för att ljuga på internet.

 13. till Karin: och du faar kanske acceptera att det finns menniskor som inser att venstern knappast naar hoejden av empati genom att laata staten ta hand om alla andra menniskors problem.

 14. Hm, väljer inte statsministern bort Sagerska och Stockholms innerstad för att bo i Täby? Hån? Och Anders Borg bor i Katrineholm. Antagligen för att han tycker det är bättre där än i Stockholm. Hån?

  Gör en undersökning hos och medelunga folkpartistkarriärister i Stockholm och en stor del hade givetvis hellre bott i New York om de haft talang och mod nog. Eller är det Bryssel som lockar i de kretsarna? Hån?

 15. Härligt att du tar tag i dom viktiga frågorna. Alla som inte är av åsikten att de vill bo i Stockhom, bör givetvis hudflängas!

 16. Haha jag får hålla med om att du gör en höna av en fjäder. Du verkar dum och opåläst. Gör om, gör rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s