För några dagar sedan så skrev jag här på bloggen att jag hoppades att vi skulle slippa se rangordningar av skolor baserade på SALSA-indexet i år. Igår publicerade Expressen en rangordning av skolor baserad just på SALSA. Rankningen baseras dessutom endast på skolornas genomsnittliga meritvärde. Detta visar ännu en gång på hur SALSA-indexet endast tar hänsyn till en variabel – hur det genomsnittliga meritvärdet relaterar till antalet pojkar, elever med invandrarbakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå.

Ett problem med SALSA är att man använder betygen som enda utslagsgivare. Fortfarande är betygsinflation ett stort problem och de genomsnittliga betygen på en skola behöver inte spegla elevernas faktiska kunskaper.

Ett annat problem är att SALSA lätt blir självuppfyllande, d v s en skola kan slå sig till ro med ett bra SALSA-värde, trots att det faktiskt kan innebära att väldigt många elever på den skolan inte uppnår  målen. Som jag skrivit tidigare så ansöker ju eleverna senare till gymnasiet på sina faktiska betygsresultat. SALSA framhåller skolor som lyckats bättre än väntat, inte de som lyckats bäst. Alla barn förtjänar en bra utbildning och goda resultat, oavsett bakgrund.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s