Dagens Nyheter publicerar idag en artikel om att Bredbyskolan föreslås läggas ner hösten 2013. Jag har skrivit om detta tidigare på bloggen. Det är alltid svårt att lägga ner skolor, men samtidigt måste det göras om man menar allvar med att samtliga Stockholms skolor ska hålla en hög pedagogisk nivå. Idag har Bredbyskolan ett kapacitetsutnyttjande på 60 procent, vilket är lägst av alla skolor i Rinkeby. Det blir självklart en stor och onödig kostnad att betala för lokaler som inte används maximalt. Det är ingen hemlighet att jag tycker att skolpengen framför allt ska gå till undervisning och inte till lokaler och administration. Det är viktigt att komma ihåg att nya skollagen ställer mycket höga krav på lärarbehörighet, vilket kommer att bli tufft att klara för de skolor som inte har tillräckligt många elever.

I rapporten Skolplanering för ett växande Stockholm står det så här om elevantalet i södra Järva (Rinkeby-Tensta): ”Befolkningen i området ökar under perioden med cirka 300 barn och ungdomar i åldern 6-15 år. Av den totala ökningen avser 85 barn och ungdomar i nyproducerade bostäder. Antalet elever i de kommunala skolorna i området beräknas dock vara i stort sett oförändrat. Det förväntas inte heller ske någon större ökning av antalet barn i förskoleålder i området under den närmaste femårsperioden.” Detta ska ses mot bakgrunden att det redan idag finns ett kraftigt överskott på skollokaler i området. Tittar vi enbart på Rinkeby så ligger de flesta skolor runt 80 procents lokalutnyttjande.

Kapacitetsutnyttjande 2011

Skola ÅK Verksamhetskapacitet Elevantal Kapacitetsutnyttjande
Askebyskolan F-6

360

364

101%

Bredbyskolan F-6

400

240

60%

Knutbyskolan F-6

300

253

84%

Kvarnbyskolan F-6

460

370

80%

Rinkebyskolan 7-10

420

362

86%

1940

1589

82%

Även långsiktigt finns det ett uppenbart överskott på skolplatser i området. Rapporten Skolplanering för ett växande Stockholm är tydlig med detta: ”Precis som i Norra Järva finns ett stort kapacitetsöverskott när det gäller grundskolelokaler under hela perioden. Den totala kapaciteten i de kommunala skolorna i området är i dagsläget ca 4 000 platser. De kommunala skolorna i området som beräknas ha bäst kapacitetsutnyttjande är Askebyskolan, Elinsborgsskolan samt Enbacksskolan. Övriga skolor beräknas även långsiktigt ha ett stort kapacitetsöverskott. Det finns i dagsläget inga kända planer som kommer förändra kapaciteten för skolorna i området drastiskt utan den kommer i stort sett vara oförändrad. Det kommer med anledning av det stora kapacitetsöverskottet under hela perioden behövas en översyn av hur kapacitetsutnyttjandet kan förbättras.”

Grafen ovan visar tydligt att det redan idag och fram till 2019 finns ett tydligt överskott på skollokaler i området.

Avslutningsvis vill jag kommentera framtiden för själva byggnaden som Bredbyskolans ligger i. SISAB som äger Bredbyskolans lokaler kommer att ta upp diskussioner med bl a stadsledningskontoret om vad lokalerna kan användas till framöver. Det finns ett stort behov av lokaler till många verksamheter i Rinkeby. Vi kommer att hitta en bra användning för Bredbyskolans lokaler, t ex företag och administration.

Och självklart kommer de elever i årskurs 2-6 som berörs av nedläggningen av Bredbyskolan få plats i de närliggande skolorna i Rinkeby: Kvarnbyskolan, Knutbyskolan och Askebyskolan. Det är glädjande att det är så nära mellan skolorna i området, så att barnen slipper en lång väg till skolan. Här är en karta över området.

Annonser

7 Comments »

 1. Hej Lotta,

  skulle du kunna förtydliga din kommentar: ”Det är alltid svårt att lägga ner skolor, men samtidigt måste det göras om man menar allvar med att samtliga Stockholms skolor ska hålla en hög pedagogisk nivå.”?

  Det är lätt att tolka det som att Bredbyskolan inte håller en hög pedagogisk nivå och därför läggs ner. Jag hoppas att det inte är vad du menar. Berätta gärna mer.

  Vänligen,
  Janna Scheéle

 2. Fy va dåligt! Jag som jobbar inom marknadsföring köper inte din analys för ett öre. Allt handlar om marknadsföra sin skola, ni har dock tagit bort årskurs 7-9 som därefter minskar altar ansökan ännu mer. Mycket lägenhetsarbeten har varit inom dessa trakter nära bredbyskolan som leder till att många flyttat ut från Rinkeby För det tredje som är viktigast av allt som du Lotta edholm totalt skiter i.
  Tryggheten, kvaliteten, utbildningen som finns i Bredbyskolan finns garanterat inte på andra skolorna. Enligt en statligt undersökning så visar det att elever på Bredbyskolan klarat av Nationella provet mer än alla andra skolorna. Men sånt har ni totalt ignorerat. tryggheten som bredbyskolan har till skillnad från andra skolorna därför röker mindre elever på Brebyskolan än de andra.
  Ni har enbart dragit er vinkel utifrån lokalerna men det är inte syftet med något som kallas skola. lika gärna kunde ni tagit bort barackerna men förvarat skolan då skulle alla rymmas. Men jag förstår ert lilla friskole spel som ni kör självklart är man moderat så är man moderat.

  Sist men inte minst, Lotta jag förvarnar dig redan nu så du kan också analysera framtidens konsekvenser som ni inte har gjort. Blir skolan till en Somalisk Islamistisk skola eller en annanrs sorts Friskola. Kommer det ske upplopp i Rinkeby fler gånger från ungdomarna och förmodligen bränna skolorna helt och hållet så ni inte kan få makten,. Ni raderar bort deras minnen. Då kommer ni vara anledningen till detta, klandra då inte ungdomarna.

 3. Hej Janna!
  Självfallet menar jag inte att Bredbyskolan håller en låg pedagogisk kvalitet! Om man inte vågar lägga ned skollokaler så är dock risken stor att en allt större del av skolschablonen går till lokalkostnader och inte till lärare och annan personal. Därmed riskeras den pedagogiska kvaliteten i samtliga skolor i området.
  mvh
  Lotta

  • Tyvärr så handlar det i det här fallet inte om att lägga ner skollokaler. Det handlar om att lägga ner en skola. Bredbyskolan är en skola som genom åren stått för pedagogisk kreativitet, organisatoriskt nytänk och socialt engagemang. Bredbyskolan är mer än bara en skola. Familjer har gått på skolan i generationer och elever som lämnat skolan återvänder ofta för att träffa pedagoger, vänner och sin familj. Det är en gemenskap som varken ryms eller syns i begreppet ”skollokaler”.

   Att det skulle ske en förflyttning av elever mellan områden i och med friskolereformen måste ni ha räknat med. Hur tänker Folkpartiet och Alliansen kring den problematik som nu uppstår i redan utsatta förorter när kommunala skolor får ett fluktuerande och flytande elevunderlag pga en stadig ström till och från friskolor (och även andra kommunala skolor)? Är det en plan att då lägga ner de skolor som helt enkelt inte står sig i konkurrensen? Vad tror ni att det kan ge för långsiktiga konsekvenser för t.ex. betygssättning när skolor alltmer desperat behöver konkurrera kring elevantal för att läggas ner?

   Mvh,
   Janna

  • Den här filmen har du kanske redan sett, men jag tycker den säger en del om vilken betydelse skolan har i området.

   Vänlig igen,
   Janna

 4. varför är det din sekreterare som svarar på alla brev som vi skickar?? vi med underskrift från 1600 personer hade skickat ett brev till dig och återigen är det han som svarar??? är det han som är skolborgarråd eller du? har du ingen tid för folk som har röstat på er?? eller vågar du inte ens??
  den enda som vi krävar är att kom och ha en dialog med oss! det räcker inte att skicka några tjänstemän.
  Lotta, låt inte Rinkeby förvandla till malmös rosengård. Vi har lyckats hålla våra ungdomar lugna hittils nu men snart kommer vi att tappa kontroll!
  ni har tagit allt från Rinkeby så låt gärna skolorna vara kvar!

  din argument kan du spara till alla press, media som ni äger!

  visa lite respekt och kom och berätta era planer till oss! bordlägg ärendet imorgon den 15/12!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s