I förra veckan var jag på ett spännande skolbesök på Spånga grundskola. Höstens skolbesök har ju gått i matematikens tecken men nu var det naturvetenskapen som stod i centrum. Matematiken och NO-ämnena hänger ju ihop; utan matematikkunskaper blir NO-ämnena svåra att uppnå kunskaper i. NO-ämnena är också ett område där skolorna i stort inte får tillräckligt bra resultat.

På Spånga grundskola träffade vi tillförordnade rektor Anitha Sidefors och flera engagerade NO-lärare. De  visade oss runt i skolans utmärkta NO-lokaler och vi fick även besöka två lektioner i fysik, med trevliga och intresserade elever. Vi hade också en lång diskussion om NO-ämnenas status där NO-lärarna tyckte att de kunde se en rörelse mot att fler och fler grundskoleelever söker till det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Det är uppmuntrande att höra från lärarna på grundskolan att det äntligen börjar ske en förändring av attityden i Stockholm! Spånga grundskolas avgångselever höjde det genomsnittliga meritvärdet med 7 poäng 2011. 9 % fler av deras elever i årskurs nio fick också godkänt på de nationella proven i matematik – riktigt bra förbättringar!

Spånga grundskola har ju tidigare varit i samma enhet som Spånga gymnasium. Skolorna delar fortfarande lokaler och på Spånga gymnasium har man den fantastiska satsningen på olika djur-relaterade utbildningar. Skolan har under många år lyckats samla ihop en fantastisk samling djur, såsom krokodiler, aror, en jättesköldpadda, får, grisar, höns, kaniner etc. Dessa används dels för de djur-relaterade utbildningarna, men också i undervisningen i biologin på grundskolan, exempelvis när man pratar om evolution. Vi fick en mycket trevlig guidad tur av två duktiga gymnasieelver och fick bland annat se denna vackra påfågel.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s