Stockholm växer så det knakar. Allt fler barn föds och inflyttningen är kraftig. Men alla nya stockholmare bosätter sig inte jämnt  över staden. Mot bakgrund av de stora demografiska förändringarna som Stockholm står inför har skollokalutredningen arbetat intensivt det senaste året. Nyligen presenterades förslaget för de framtida lokalförändringarna i Stockholm. Nya skolor byggs, andra skolor slås ihop. Förutsättningarna är väldigt olika i Stockholm. Runt Järvafältet ser vi inte den tydliga befolkningsökning som på många andra ställen. Antalet barn förväntas inte öka, samtidigt som vi redan idag har ett överskott av lokaler.

Idag skriver SvD om den föreslagna nedläggningen av Bredbyskolan i Rinkeby. Det är alltid svårt att lägga ner skolor, men det är nödvändigt på grund av de demografiska förändringarna vi ser. Bredbyskolan har idag endast 60 procent beläggning, vilket självklart gör att en stor del av skolans pengar går till lokaler som inte används, istället för att få en undervisning i världsklass. I samband med lokalförändringarna föreslås också att Bussenhusskolans verksamhet flyttas till Gullingeskolan. Gullingeskolan är stor nog att ta emot lärare och elever från Bussenhus, men inte vice versa. Jag är övertygad om att detta kommer att gynna skol- och kunskapsutvecklingen i området.

I artikeln nämns även Akallaskolan som nedläggningshotad. Akallaskolan är en mycket sliten skola som kommer ersättas av en helt ny högstadieskola vid Stenhagsskolan. Belutet att lägga ner Akallaskolan när Stenhagsskolans nya högstadium står klart fattades i augusti 2010 av en enig utbildningsnämnd.

Läs gärna vad jag skrev om skollokalsfrågan när utredningen presenterades i september: https://lottaedholm.wordpress.com/2011/09/20/framtidens-skolplanering-presenterad-i-dag/

Annonser

3 Comments »

 1. På vilket sätt ska nedläggningen av Bussenhusskolan gynna kunskapsutvecklingen? Bussenhusskolan har ett bättre läge än Gullingeskolan som ligger inklämd mellan hyreshusen precis intill centrum med allt vad det innebär. Bussenhusskolan ligger i utkanten av Tensta med närhet till grönområden och Eggeby gård, vilket också gynnar en god utveckling.

 2. Hej,
  Vårt företag driver en frisskola i Järva i mycket små utrymmen sedan 1.12.2004
  Vi har vuxit sedan dess och varit i ständig kontakt med Sisab, Stadsdelsförvaltningen Kista-Rinkeby och Utbildningsförvaltningen sedan år 2009. Trots mycket täta kontakter har inte hänsyn tagits i enlighet med Utbildningsförvaltningens verksamhetsplan för år 2011 till oss/fristående skolors lokalbehov. Jag ser det som mycket anmärkningsvärt att få veta att Bredbyskolan har enbart 60%:ig beläggning dvs. en friskola – t.ex. vår friskola – skulle ha kunnat dela lokalerna med dem. På detta sätt:
  – skulle inte Bredbyskolan kanske behöva läggas ned
  – skulle lokal- och kunskapsutvecklingen gynnas i världsklass istället för att
  – en stor del av skolans budget faktiskt går till lokalkostnader!

  Vad göra, när tjänstemännen, trots påpekanden, inte uppmärksammat våra behov?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s