Företrädare för Skolverket och Socialstyrelsen skrev igår på Brännpunkt (9/11) om den katastrofala skolsituationen för placerade barn. De lämnar dock åtgärdandet av situationen till enskilda kommuner och begränsar sig till att framhålla goda exempel och utfärda riktlinjer. Det är oacceptabelt att landets kommuner kan agera lite som de vill i den här frågan. Lagstiftningen måste ändras så att alla placerade barn får tillgång till en fullgod utbildning. När ett barn placeras i samhällets vård övertas även föräldraansvaret för barnet. Samhället bör givetvis vara en god förälder och goda föräldrar arbetar alltid för att deras barn ska få en bra utbildning.

I Stockholms stad har vi bestämt att varje barn som placeras i ett HBV-hem ska genomgå en socialpsykologisk och pedagogisk utredning så att deras behov är klart identifierade. Inget barn ska placeras utan att det finns en skolplan. Rätten till en skolplan för varje placerat barn måste skrivas in i skollagen för att garantera dessa barn det stöd de behöver.

Många HBV-hem erbjuder inte en vanlig skolgång utan så kallad särskild undervisning. Ofta utförs undervisningen av obehöriga lärare och eleverna erbjuds inte alltid undervisning i alla ämnen. I Stockholm har vi bestämt oss för att sluta placera barn i de HBV-hem som inte har avtal med en skola för att säkerställa barnens skolgång. Det borde också vara lagstadgat i hela landet.

Goda föräldrar hjälper sina barn med läxorna. Givetvis ska också placerade barn få läxhjälp. Detta låter som en självklarhet, men så är det tyvärr inte alltid i verkligheten. I Stockholm kräver vi läxhjälp för placerade barn. Placerade barn tillhör redan några av samhällets mest utsatta. Att då inte ge dem ett tillräckligt stöd för att klara av sin skolgång är att förvärra deras situation.

Enligt lagstiftningen idag kan varje kommun själv bestämma om man ska vara en god eller en dålig förälder till de placerade barnen. Jag kräver att lagstiftningen ändras – varje placerat barn har rätt till en fullgod utbildning och till bra föräldrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s