Radio Stockholm och Sisu-nyheter rapporterar om bristen på finskspråkiga förskolor. Jag tycker det är mycket viktigt att alla minoritetsspråk tillgodoses, och det har vi också en skyldighet att göra. Därför tog jag redan innan bristerna uppdagades initiativ till att kartlägga behovet över staden, framförallt för att få en bild av var förskolan eventuellt behöver byggas ut. Du hittar skrivelsen från den 18 augusti i år nedan.

Skrivelse till utbildningsnämnden om förskola på finska

 

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk föräldrar rätt att välja förskola på finska i de kommuner som är förvaltningsområden för ett nationellt minoritetsspråk. Stockholms stad är förvaltningsområde för finska språket. Enligt lagen ska kommunen ”erbjuda barn vars vårdnadshavare begär det plats i förskoleverksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska”.

Stockholm har i dag sex finskspråkiga förskolor. Tre ligger i innerstaden, två i västerort och en i söderort. Fem bedrivs i kommunal regi och en är fristående. Förskolorna är sökbara för föräldrar genom e-tjänsten ”jämför service” och föräldrar som vänder sig till kontaktcenter förskola kan kommunicera med finskspråkig personal.

Vår bedömning är att behovet av finskspråkig förskola behöver utredas och kartläggas i hela Stockholms stad. Utbildningsförvaltningen ges därför i uppdrag att kartlägga efterfrågan på finskspråkig förskola, i samverkan med stadsdelsförvaltningarna och fristående verksamheter.

Annonser

2 Comments »

  1. Och hur vet vi föräldrar när kartläggningen sker i just vår stadsdel? Östermalms stadsdel svarade förra året i sitt remissvar att ”behovet var tillgodosett” när det gäller förskola på finska inom stadsdelen men någon förfrågan har jag inte sett på förskolan eller i brevlådan …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s