Den senaste tiden har frågan om höga hus i Stockholm återigen blivit aktuell. För Folkpartiet är det naturligtvis bra. Vi har länge drivit frågan kring en samlad syn på Stockholms siluett. Enstaka hus är inte öar, utan byggs i ett sammanhang och det sammanhanget bör få större fokus. Höga hus är ofta vackra och spektakulära, men de för också med sig oönskade bieffekter, framförallt i innerstaden. Alla som promenerat vid foten av hötorgsskraporna en vinterdag vet att solen sällan lyckas leta sig ned mellan husen. Det blir fuktigt och mörkt vid foten av höga hus på breddgrader där solen står lågt stora delar av året. Samtidigt finns det gott om platser utanför den allra tätaste staden där vi gärna ser fler och högre hus. Liljeholmskajen, Kista och västra Kungsholmen är bara några exempel där höga hus passar in.
Precis som Paris inte är känt för La Défense är det rätt provinsiellt att tro att höga hus kommer att sätta Stockholm på kartan, ett argument som ibland framförs. De turister som kommer hit är dessutom oftast vana vid många gånger högre hus, och i en internationell liga kommer vi aldrig kunna konkurrera.

Stockholm är redan idag en av världens trendigaste städer och vi bör våga gå före, inte satsa miljarder på att bli en blek kopia av vilken miljonstad i Kina som helst.

Annonser

2 Comments »

  1. Det värmer i hjärtat det Du skriver. Stockholms gamla stadskärna skall vi vara rädda om. Den har ju status som Riksintresse – tillsammans med Slussen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s