I morse deltog jag  i en panel hos Stockholms handelskammare kring Christer Asplunds nya bok Place Management, som handlar om hur platser världen över ska kunna bli innovativa och attrahera talanger. Med mig i panelen var förutom författaren själv även Torborg Chetkovich vd för Swedavia, och modererade gjorde Maria Rankka VD för Stockholms Handelskammare.

På frukostmötet diskuterades frågorna hur huvudstadsregionen ska agera för att bli vinnare i kampen om talangerna, och  hur ledarskapet ska utövas och organiseras för att skapa regional tillväxt. Jag blev glad över att denna fråga lyftes upp. Stockholm växer för tillfället med två SL-bussar per dag, och inom kort kommer även mittgångarna på de bussarna vara fulla också. På många sätt ett drömläge för en region, men det ställer också stora krav. Ett exempel är att vi kommer att behöva 70 000 nya akademiker inom ca 20 år i Stockholm; detta utöver de som redan utbildas. Som politiker finns det mycket jag kan göra. Processer kan snabbas upp, det offentliga kan ges i uppdrag att sammarbeta mer med det privata och staden och näringslivet kan skaffa sig en gemensam riktning, både vad gäller visioner men också i den faktiska kommunikationen av Stockholm. En sak är säker, att skyltar med innehållslösa slogans eller ”Tomma lokaler uthyres” vid kommungränsen inte är vägen att gå.

I ett allt mer regionaliserat Europa blir platsen viktigare än landet, som Europavän tycker jag det är en bra utveckling, men det ställer också större krav. Stockholm har sedan länge slutat konkurrera med Göteborg och Malmö, istället är det mot London, Berlin och Budapest vi nu måste kämpa om företagsetableringar, kulturutövare och forskare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s