Idag besökte jag Södra Latins gymnasium för att höra mer om de projekt de arbetar med inom ämnet matematik. Jag träffade en grupp mycket engagerade och kompetenta mattelärare som berättade om hur de alla läser kursen Lesson Learning Studies. De arbetar gemensamt med att utveckla lektioner med hög pedagogisk kvalitet för de allra svåraste matematiska begreppen och filmar varandra för att kunna utveckla sina lektionsstrategier. Läs mer om metoden här. Att undervisningens betydelse för elevernas resultat kommit allt mer i fokus märks tydligt.

Mattelärarna har också länge arbetat med att säkerställa att de betyg de delar ut inte varierar mellan mattelärarna. Detta gör de bland annat genom att ge samma prov till alla elever och rätta varandras prov. De elever jag träffade under dagen kunde intyga att de kände sig rättvist bedömda! Det  är givetvis oerhört viktigt att det inte är någon skillnad mellan hur olika lärare betygsätter så att betygen kan vara så rättvisa som möjligt och mattelärarna på Södra Latin har kommit långt med detta.

Det är alltid kul att träffa elever! Ibland får man en något annan bild av en skola än den som skolledning och lärare vill förmedla… Så var dock inte fallet idag. Fem entusiastiska elever berättade mer än gärna om sin skola. Det bestående intrycket var hårt slit, men också mycket skoj. Att Södra Latin har öppet fram till åttatiden på kvällen talar väl också för att eleverna trivs.

Jag träffade sedan skolans ledningsgrupp som berättade mer om hur de arbetar och hur de har påverkats dels av den nya organisationen som införts i utbildningsförvaltningen i Stockholm, liksom den nya gymnasiereformen GY2011. Det var ett spännande besök och roligt att höra både från lärare, elever och skolledning hur matematiksatsningarna fungerar!

Annonser

1 kommentar »

  1. Skojigt att man på Södra Latin kommit så
    långt i pedagogiken att man ger gemensamma
    prov och använder medbedömare. Då når man
    ju upp till det som var standard i Edenmans
    gymnasium!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s