I går hade jag förmånen att få sitta med i ett panelsamtal på Stockholms universitet. Temat var 2020 års skola och lärarutbildning – från problem till förebild.  I panelen satt bland andra också Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund, Eva-Lis Sirén från Lärarförbundet och  Marcus Strömberg, vd för AkadeMedia. Det fanns ett brinnande engagemang från samtliga om att höja lärarnas och skolans status, och vägen dit skilde sig inte så mycket heller faktiskt. Detta trots att våra respektive roller skiljer sig från varandra.

Allt från minskad intagning på lärarutbildningarna, lärarlöner och ledarskap diskuterades. I Stockholm har vi nu t ex börjat jobba med ökad lönespridning. Detta som ett av många sätt att öka attraktiviteten i yrket. Absolut viktigast var dock att frågan om skolans och lärarnas plats i samhället lyftes. Skolan är samhällets absolut viktigaste samhällsbärande institution, både på kort och lång sikt.

Annonser

2 Comments »

  1. Instämmer – skolan är absolut samhällets viktigaste samhällsbärande institution, inte minst på lång sikt.
    Ökad lönespridning är en sak, men det måste samtidigt till en ökad lönenivå för hela kollektivet – annars kan det lätt bli kontraproduktivt. Jag har inte sett någon bli bättre och mer engagerad (”Ingen annan faktor är tillnärmesevis så viktig för skolans kvalitet som en kompetent och engagerad lärarkår”/förslag till budget 2012, UtbN) av att få en reallönesänkning för att någon annan ska få det lite bättre.

  2. Det är märkligt att följa skolans utveckling från 1983 då (s) tog över till idag. Själva problematiken började med åsikten att det var andra saker än vanliga ämneskunskaper som var viktiga för att eleverna skulle lyckas i livet. Varför dessa kunskaper skulle inhämtas i den svenska grundskolan har jag aldrig förstått och får nog ses som att (s)taten skulle ha ensamrätt på sådan livskunskap. Min åsikt är att skolan förutom samhälls- och naturorienterande ämnen samt slöjd + gymnastik har som enda uppgift att lära eleverna läsa, skriva och räkna. Livserfarenhet kan man inte lära ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s