Varannan arbetsdag öppnar en ny förskoleavdelning i Stockholms stad, och inom de närmaste åren kommer vi behöva minst 1000 nya förskollärare. Om behovet av nya förskollärare och om behovet av ökad pedagogisk ledning i förskolan skriver jag om idag på Newsmill, läs gärna hela.

De senaste fem åren har antalet förskolebarn i Stockholm ökat med 2000 barn per år. Detta har ställt staden inför två enorma utmaningar – att ge alla barn en plats i förskolan, och att fortsätta hålla en hög pedagogisk kvalitet i verksamheten. Mer än 50 000 barn går också redan i förskolan. Vi står därför inför en stor utmaning att öka andelen förskollärare i Stockholms förskolor under de kommande åren. Ett rimligt första steg är att varannan anställd förskolorna ska vara förskollärare. Totalt sett handlar det om minst 1000 nya förskollärare i kommunal och fristående förskola för att nå delmålet om varannan förskollärare. Framförallt är det fyra saker som måste göras.

–          För det första krävs att fler studenter väljer förskolläraryrket, och att Stockholmsregionen tillförs fler studieplatser. Regeringen bör därför se över möjligheterna att utöka förskollärarutbildningarna vid Stockholm universitet och Södertörns högskola ytterligare.

–          För det andra krävs en utökning av den mycket framgångsrika vidareutbildningen för barnskötare till förskollärare. Stockholms stads satsning på detta behöver utökas rejält år 2012.

–          För det tredje krävs att förskollärarnas centrala roll som ledare för den pedagogiska verksamheten i förskolan stärks. Tanken att en lärare i skolan inte skulle vara pedagogiskt ansvarig för undervisningen är smått absurd. Självklart borde förskolläraren ha samma tydliga ledarroll i förskolan som läraren har i klassrummet.

–          För det fjärde behövs tydligare fokus på barns utveckling och lärande. Stockholms stads förskoleinspektörer konstaterar i sin senaste årsrapport att det finns alltför stora skillnader i kvalitet på Stockholms förskolor, inte minst när det gäller språkutveckling och matematik. Stockholms stad förskoleplan, som är styrande för alla Stockholms förskolor, ska därför revideras med tydligare fokus på dessa områden.

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s