Journalisten Ola Wong skriver i tidningen Skolvärlden om hur kinesiska föräldrar uppmuntrar till och förutsätter att deras barn ska studera på högskolenivå. Även de föräldrar som inte har någon egen högskoleutbildning drömmer om en sådan för sina barn. I Sverige ser det annorlunda ut och det är många som inte fokuserar på eller ens prioriterar sitt barns utbildning. Ola Wong exemplifierar detta med en anekdot där en pappa prioriterar sonens hockeyträning framför läxorna. I själva verket så behöver det inte alltid vara en annan aktivitet som stjäl tid från skolarbetet – själva attityden från omgivningen att det inte är viktigt att göra sitt bästa och lägga ner tid på sitt skolarbete kan stjälpa en elevs ansträngningar, särskilt de som har det svårt i skolan.

”Visst kan man skylla Sveriges försämrade resultat på skolpolitiken: kommunalisering, lärarnas låga status och kvalitet. Vi har en lärarutbildning där läsmetodik har tagits bort och man har kunnat bli lågstadielärare utan att kunna matte. Men det går inte att komma ifrån att en minst lika viktig orsak är den svenska kulturen.”, skriver Ola Wong.

Det har funnits brister i den svenska skolan som vi nu med ny politik förändrar, men en faktor är också synen på utbildning som härskar i samhället och i de enskilda familjerna.  Det finns en del skolor där studiemotivationen är hög och kulturen är att man ska studera och göra sitt bästa i skolan. För att uppnå resultat i världsklass måste detta dock vara attityden bland elever och föräldrar i alla skolor.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s