De närmast tio åren kommer antalet elever i Stockholms grundskolor öka från dagens cirka 75 000 till över 100 000. I dag presenterade jag tillsammans med Sten Nordin (M) och Tomas Rudin (S) de viktigaste slutsatserna i den utredning som gjorts under ledning av stadsledningskontoret, och som ligger till grund för det fortsatta arbetet. Rapporten är ett planeringsunderlag, nu vidtar arbetet i stadens nämnder med att fatta de beslut som krävs.

De kommande årens stora befolkningsökning kommer ställa krav på en mycket stor utbyggnad av grundskolan. Ett tiotal nya kommunala skolor behöver byggas fram till 2019, och på ett antal av stadens befintliga skolor behöver kapaciteten ökas rejält. Även bland fristående skolor krävs en kraftig utbyggnad, eftersom ungefär en tredjedel av elevökningen väntas välja fristående skolor. Barnantalet i förskolan väntas också fortsätta öka de närmaste åren.

Tempot i byggandet måste alltså höjas rejält. Redan under året som kommer måste vi fatta beslut om en rad nya och utbyggda skolor. Vi måste anpassa skolorna efter ny läroplan, nytt betygssystem och ny lärarutbildning. Därför kommer vi att återgå till traditionell stadieindelning, med låg- och mellanstadieskolor, högstadieskolor eller grundskolor för F-9.

En annan viktig utgångspunkt i arbetet med utredningen har varit att bevara valfriheten för elever och föräldrar. Prognoserna för det framtida skolbehovet bygger därför på hur elever väljer skola i dag. Faktum är att varannan Stockholmselev går i en annan skola – fristående eller kommunal – än sin närmaste kommunala skola. Utbyggnaden av befintliga skolor kommer därför, där det är praktiskt möjligt, att fokusera på populära skolor med högt söktryck.

Ladda ner rapporten här: Skolplanering för ett växande Stockholm

Läs mer här: SvD, Metro, DN, DN2ABC, Radio Stockholm

Annonser

4 Comments »

 1. Hej Lotta
  Utredningen om skolplaneringen startades väl för att Stockholms befolkning ökar. Varför använder du genom skolförvaltning gammal statistik för att beräkna det framtida elevunderlaget?

  http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/en-skola-i-varldsklass-kan-inte-bedrivas-i-baracker

  Jag har tre barn och ser med förskräckelse på framtidsplaneringen för skolorna i södra Älvsjö. Tyvärr upplever jag och många med mig att ni som beslutar om våra skolor saknar både lokalkännedom och lokalförankring. Varför bygga ut både Herrängen- och Kämpetorps skolan när det ändå inte kommer vara tillräckligt? Trafikkaos råder redan vid Herrängen på mornarna och det kommer ju knappast att bli bättre. Det är en helt ny skola som behövs och låt oss föräldrar vara med och påverka våra barns situation. Inte skall det väl vara så att man skall tvingas att flytta från kommunen för att undvika skolkaos? Med hopp om en snar bättring.

  Med vänliga hälsningar
  /Peder Dahlborn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s