DN har i en serie reportage uppmärksammat  maktlekar i skolorna. Även om detta inte är något nytt under solen är det viktigt att det diskuteras, och det verkar också skett en förskjutning mot allt mer brutala lekar. Ritualerna har många likheter med klassisk mobbning, men lika ofta är det de egna kamraterna som utdelar straffen. Det verkar också i vissa fall vara en inkörsport till tyngre kriminalitet. Den här typen av destruktiv maktutövning hör inte hemma i skolan och den bör synliggöras och diskuteras så fort den visar sig. Skolan har ett ansvar i att förmedla och lära ut värderingar, och pennalism och andra former av psykiskt och fysiskt våld får aldrig accepteras.

Annonser

2 Comments »

  1. Men Lotta, hur troskyldig får man vara!
    Tror du att skolan kan lära ut att våld är fel när samtidigt mobbningsprogram går på TV och tävling och konkurrens hyllas i dagens svenska verklighet?
    I världen pågår krig mellan vuxna människor i olika delar av världen och du vill att den svenska skolan ska vara fri från våld. Skolan är en del av samhället. Börja i stället från roten genom att ta bort de uppenbara orättvisorna i samhället. I stället är du med och ökar ”friheten” genom att privatisera skolor och vård så att klyftorna ökar i vårt land. Att låta riskkapitalister få ta del
    skattebetalarnas pengar är en av de mest aggressiva handlingar man kan göra sig skyldig till. Men den aggressionen är ju sanktionerad.

  2. Att jämföra friskolereformen med att barn plågar varandra är väl ändå lite överdrivet? Och menar du att eftersom världen inte är perfekt så ska man vänta med att ingripa när barn mobbas intill dess att världen är perfekt? En del skolor arbetar utmärkt mot våld och mobbning, andra gör det inte. Min självklara utgångspunkt som skolborgarråd är att alla skolor har ett ansvar för att stävja mobbning. Här och nu. Och oavsett hur det omgivande samhället är konstruerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s