Intresset att gå teknikprogrammet på gymnasiet har nästan fördubblats på bara fem år. Det visar nya siffror från gymnasieintagningen som Dagens Nyheter skriver om i dag. Sedan 2006 har andelen Stockholmselever som söker till gymnasiets teknikprogram ökat med 94 procent. Även till naturvetenskapsprogrammet har söktrycket ökat, med 22 procent sedan 2006.

Att trenden med ett ökat söktryck till de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna nu hållit i sig fem år i rad är oerhört positivt. Sveriges välstånd bygger på tekniskt kunnande. Det är genom stora uppfinningar, kombinerat med entreprenörskap som Sverige blivit ett rikt land.

Det är förstås svårt att sätta fingret på exakt vad som ligger bakom ökningen av natur- och teknikprogrammens popularitet. Jag hoppas och tror att de senaste årens satsningar på matematik, natur och teknik i skolan är en starkt bidragande orsak. Återinförandet av ett fjärde tekniskt år som leder till gymnasieingenjörsexamen – en eftertraktad yrkesgrupp på arbetsmarknaden – bidrar säkert till teknikprogrammet starka ökning.

Annonser

3 Comments »

  1. Hur är fördelningen tjej/kille som nu väljer teknikprogrammet?
    Hur stor är ökningen procentuellt för tjejer som valt teknikprogrammet?
    Hur stor är ökningen procentuellt för killar som valt teknikprogrammet?

  2. Hej Lotta !

    Vore intressant om du kunde basvara min fråga, om hur fördelningen kille/tjej ser ut nu, för intresset av teknikprogrammet.

  3. Jag har tyvärr inte alla dessa siffror, men andelen flickor som antagits på teknikprogrammet har minskat från 23 % (2008) till 16 %. På natur har andelen antagna flickor däremot ökat från 45 till 51%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s