DN skriver i dag och i går om att allt fler elever i Stockholms län söker sig till innerstadens gymnasieskolor. Sedan införandet av fritt sök och betygsintagning över kommungränserna har Stockholms gymnasier blivit ett förstahandsval för många elever i kranskommunerna. Det är ett gott betyg till många av Stockholms skolor, som fyller klassrumen trots kraftigt minskande ungdomskullar.

Tvärtemot utvecklingen i många andra kommuner står Stockholm inför ett angenämt bekymmer, nämligen om vi kan bygga ut de mest populära gymnasieskolorna. Jag kommer därför ge utbildningsförvaltningen i uppdrag att titta på möjligheten att bygga ut några av de gymnasier som har högst söktryck. Det är också viktigt att påpeka att detta inte endast gäller innerstadsskolorna – några av de mest populära skolorna i Stockholm ligger utanför tullarna.

Annonser

3 Comments »

  1. Du har aldrig funderat över hur pendlande påverkar elevers studieresultat? En någorlunda logiskt tänkade människa inser att det långt ifrån är optimalt att behöva resa ett par timmar varje skoldag. Att spendera en timme till och hem från skolan på en buss innebär att gå upp mycket tidigare på morgonen och komma hem senare, vilket innebär att eleven är mer trött i skolan och har mindre tid och ork att plugga på kvällen. Att eleven skulle utnyttja restiden konstruktivt till att studera sker ganska sällan.

    I egenskap av lärare har jag länge förundrats av att det är så få som inte reagerar på att vi har en massa elever som tillbringar 10 timmar och ibland mer på bara kommunikationer varje vecka. Det är uppenbart att detta inte kan vara bra ur studiesynvinkel. Men det mest allvarliga är att inte ens ansvariga politker reflekterar över problematiken och försöker få en bild av hur tidskrävande pendling påverkar elevers studieresultat.

  2. Trofinios: Brukar du alltid omyndigförklara dina elevers val eller är det bara i detta val då de väljer lång pendling före närskolan. Vad får dig att tro att du eller politiker överhuvudtaget har rätt att styra andra med ett von-oben perspektiv?,ingen har ej heller rätten att ge er den makten i en sund liberal demokrati,vilket jag sannerligen hoppas vi är på väg mot.

  3. Jättekul Lotta. En sak som ni dock missat är att stadens grundskolor är överfulla. Kanske inte alla, men de där folk bor. Jag vet att ni försöker ”hantera” detta genom ert märkliga skolvalssystem som gör att alla platser i kommunens skolor fylls ut, men är det verkligen att ge folk de skolor de vill ha. Ert andra sätt att ”hantera” detta är att klämma in barnen i jätteklasser med flytande gruppstruktur vilket lanseras som en pedagogisk fördel. Det är det inte, det vet vi alla, utan de enda som har glädje av detta är stadens byråkrater som slipper sköta den jobbiga planeringen. Dessutom kan ju skolan anställa ytterligare någon lärare så att statistiken ser ok ut (man slipper ju då ta in vikarier om någon är sjuk så det kostar knappast något).

    Det är inte rimligt med 30 barn per klass i lågstadiet. Inte under några omständigheter och framförallt inte när klassrummen är dimensionerade för 20. 6-åringar placeras i grupper med 55 barn och förväntas kunna finns sig tillrätta i någon av de mindre ”grupper” som finns på planeringsscheman men som för barnen är rena abstraktioner.

    Ni måste ta ert ansvar och dimensionera skolorna efter de behov som finns. När folk flyttar in och när det byggs nytt så krävs det att samhällsservicen expanderar. Ert sätt att sköta skolfrågan är rent ut sagt pinsam (det var bara några år sedan ni stängde ett gäng skolor pga elevbrist).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s