Idag skriver jag på DN Debatt om hur problematiskt det är att förvaltningsdomstolarna har så långa handläggningstider när det gäller att återkalla tillstånd för privata förskolor. Det är inte bara en fråga om slöseri med skattebetalarnas pengar utan det innebär även en fara för barnsäkerheten, då undermåliga verksamheter får fortsätta onödigt länge.

Under min som skolborgarråd har Stockholms stad skärpt regelverket för fristående förskolor. Det är viktigt med ett bra kontrollsystem så att oseriösa aktörer rensas bort. Jag är självklart mån om att förvaltningsdomstolarna snabbar på hanteringen av dessa ärenden. Det finns en risk att förtroendet för kommunernas tillsyn undermineras kraftigt om förskolor som mist sitt tillstånd kan drivas vidare år ut och år in i väntan på slutlig dom.

Förvaltningsdomstolarnas saktfärdiga hantering av tillståndsärendena får flera allvarliga följder. För det första innebär det att många barn går kvar i verksamheter som bedömts som grovt undermåliga. För det andra innebär det stora kostnader för skattebetalarna eftersom kommunen många gånger tvingas betala ut förskolepeng tills dess att ärendet avgjorts i högsta instans. Stockholms utbildningsförvaltning uppskattar den totala kostnaden för detta till omkring 50 miljoner kronor de senaste fyra åren.

Annonser

3 Comments »

  1. Ja vad ska man säga? Bäst kanske ändå att få ett nyval så snart som möjligt så vi blir av med den moderatledda regeringen, innan den helt förstört vårt land? Trots allt är det ju inte är så dåligt, åtminstone inte om man jämför med de flesta andra länder…

  2. Det är klart att kontrollen ska vara hård och hanteringen av ärenden måste ske på ett effektivt sätt. Dock är det förvånande att det endast är friskolorna som nämns i sammanhanget. Kraven borde vara precis lika hårda oavsett i vilken regi förskolan drivs. Tyvärr finns det alldeles för många exempel på skolor och förskolor i kommunal regi som inte alls håller måttet, och som skulle få stänga omedelbar verkan om det vore en friskola men som får finnas kvar endast på grund av att den är just kommunal. Talar nu inte endast om Stockholm stad utan ur ett allmänt perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s