Idag skriver SvD kritiskt om förskolan i Stockholm. Jag skulle gärna vilja nyansera bilden som ges med lite kompletterande fakta. För nyblivna föräldrar är det kanske viktigaste att faktiskt få en förskoleplats inom 3-4 månader från anmälan, vilket är bestämt i skollagen (8 kap. 14 §), detta kallas ofta barnomsorgsgarantin och det är inte alla kommuner som klarar att hålla den. Stockholm har haft en enorm befolkningsökning, både tack vare ökat barnafödande men även genom ökad inflyttning. Trots detta har Stockholm klarat barnomsorgsgarantin med en handfull undantag.

Med dagens takt i befolkningsökningen kommer Stockholm redan år 2025 att vara en miljonstad. När Stockholm är inne i en sådan här tillväxtperiod är det viktigt att utbyggnaden av förskolor följer med. Därför finns ett nybyggnadsbidrag för förskolor som vill starta upp eller bygga ut.

I stadens brukarundersökningar mäts bl a föräldrars nöjdhet med förskolan. För den kommunala förskolan ökar andelen föräldrar som upplever att de har haft möjlighet att välja vilken förskola deras barn ska gå i. Det är viktigt att staden fortsätter jobba med valfrihetsfrågor och att allt fler föräldrar upplever makt över sin vardag även i fortsättningen.

Stockholm står sig även bra i förskolestatistik gällande barngruppsstorlek och personaltäthet. I Stockholm har 56 procent av de kommunala förskolornas barngrupper färre än 15 barn, vilket man kan jämföra med 25 och 27 procent för Göteborg respektive Malmö. Det är alltså betydligt vanligare med små barngrupper i Stockholm. Personaltätheten i förskolan är densamma som 2009, vilket placerar Stockholm i topp bland länets kommuner. I Stockholm finns i genomsnitt 4,8 barn per anställd, jämfört med riksgenomsnittet på 5,4 barn per anställd. Statistiken kommer från Skolverket och gäller hösten 2010.

Angående diskussionen om att tvinga in samtliga förskolor i en gemensam kö så finns det flera problem. Ett kan vara att i mindre föräldrakooperativ, som ju bl a bygger på att välvilliga föräldrar hjälps åt, kan situationer uppstå där kooperativet tvingas ta emot föräldrar som inte delar deras målsättning eller värdegrund. Ett annat scenario är att föräldrar blir erbjudna förskoleplats i en förskola som har en speciell pedagogik eller trosinriktning som inte föräldrarna delar. Jag har bloggat om detta problem tidigare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s