Idag befinner jag mig på Almedalsveckan i Visby och har nyss deltagit i ett seminarium hos PricewaterhouseCoopers om bidrag från kommuner till friskolor, och huruvida dessa sker på lika villkor som till kommunala skolor. Deltog gjorde även Friskolornas riksförbund och SKL. Det var ett intressant seminarium som till viss del hade utgångspunkt i den rapport som Friskolornas riksförbund skrev i mars, Skolpeng på lika villkor (pdf).

Jag tycker att det är mycket viktigt med transparens i kommunens resursfördelning, framförallt ur ett medborgarperspektiv, men även för de privata aktörer som arbetar mot kommunen. I Stockholm har vi satsat på nyetableringsbidrag för förskolor, för att just främja enskilda aktörer som vill hjälpa till med barnomsorgen. I delar av Stockholm råder stor lokalbrist och där är det svårt att få till nya förskolor. Då är det viktigt att vi som politiker lyckas bygga system som ger goda incitament för privata aktörer att bidra till välfärden.

Privata som offentliga aktörer kommer också i framtiden att behöva se upp så att lokalkostnader inte skenar iväg, vilket i längden riskerar att ställas mot personalkostnader. Man kan bedriva undervisning nästan utan lokaler, men aldrig utan personal. Det är viktigt att komma ihåg att en skola aldrig blir bättre än sina lärare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s