Idag skriver jag tillsammans med Ulf Lindberg (näringspolitisk chef, Almega) på SvD Brännpunkt om att skolan bättre måste förbereda eleverna för arbetslivet. Det handlar inte bara om att lära ut vikten av att passa deadlines utan även andra kompetenser som initiativförmåga och ansvarstagande. Almega har gjort en undersökning bland sina medlemsföretag som visar på vikten av dessa handlingskompetenser i arbetslivet. Goda kunskaper i svenska är dock centralt och man får inte glömma att skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap.

Vi efterlyser en diskussion kring den strikta uppdelning som i dag råder mellan å ena sidan elevens rent kunskapsmässiga prestationer, och andra sidan handlingskompetenser såsom förmågan att lämna in uppgifter i tid och delta i undervisningen. Denna uppdelning är redan i dag en tämligen teoretisk konstruktion. Det borde till exempel vara möjligt för en lärare att beakta huruvida ett arbete är inlämnat i tid när betyg sätts.

Annonser

2 Comments »

  1. Jag tycker inte vi ska gå åt ett än mer konservativt håll Lotta. Framtiden har helt andra krav. Elever behöver stimuleras att driva sina egna projekt och tänka självständigt. Bli dirigenter i sina liv. Se gärna youtubeklipp ifrån professor sir Ken Robinson. Han visar med all tydlighet vart vi måste gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s