Från och med idag den 1 juli 2011 träder den nya skollagen i kraft. Det känns väldigt spännande med alla förändringar som nu kommer i skolan till följd av lagändringen. Det är dock alltför mycket nytt för att jag ska kunna kommentera alltihop här på bloggen. Istället lyfter jag fram vad jag ser som några ljuspunkter för grundskolan.

A, B, C, D, E, F. Så ser de nya betygen ut, alltså inga fler G, VG eller MVG. Högsta betyg i den nya skollagen är A, sedan faller skalan ner till E som är det sista godkända betyget. F betyder underkänd. Den nya betygsskalan har fler steg och är tydligare. Förhoppningsvis är det därmed slut på svårlästa och frustrerande betyg som G+ och VG -.

Mobbning är ett annat stort problem i skolan, och med den nya skollagen kommer skolor att få bättre verktyg för att bekämpa dessa vidrigheter. Med ett starkare värdegrundsarbete och en tydligare koppling till barnkonventionen kommer man förhoppningsvis kunna arbeta preventivt på ett effektivare sätt. Den kanske viktigaste förändringen är att rektorer och lärare får utökade och förtydligade befogenheter att ta till konkreta åtgärder för att stävja mobbning. Elever som bryter mot skolans regler för trygghet och studiero ska tillfälligt få kunna stängas av från skolan. Det är rektorn som tar beslut om avstängning och är samtidigt tvungen att erbjuda kompensation för den undervisning som den avstängda går miste om. Flytta på mobbaren, inte den mobbade.

Den nya skollagen ökar rättssäkerheten för elever och föräldrar. Det blir nu möjligt att överklaga till Skolväsendets överklagarnämnd om man är missnöjd med åtgärdsprogrammen för elever i behov av särskilt stöd. Alla elever har rätt till en bra skola, oavsett om man har behov av extra stöd. Man kommer även kunna överklaga bl a nekad skolplacering på grund av ekonomiska och organisatoriska svårigheter och beslut om skolskjuts.

Jag är övertygad om att nya skollagen kommer att hjälpa lärarna och rektorerna att fokusera på lärandet i skolan. Med tydligare betyg och mer studiero kommer vi nå högre resultat.

Här hittar du länk till nya skollagen och en överblick över några viktiga förändringar i den nya skollagen (PDF). Här har jag bloggat om skollagen tidigare.

Annonser

1 kommentar »

  1. Med denna skolag blir Sverige första land under demokratiskt styra i värden att helt förbjuda hemskolning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s