För Folkpartiet har energifrågorna alltid varit centrala, och nu har vi i Stockholm tagit ett samlat grepp för att få ned energiåtgången i skolbyggnaderna. Det har också varit viktigt för mig att visa att detta går att genomföra utan att tumma på kvalitén, tryggheten eller komforten i skolorna.

Under år 2010 påbörjades inom utbildningsförvaltningen ett särskilt projekt för att kartlägga förvaltningens energianvändning och för att effektivisera energianvändningen. Huvudsakligen har projektet varit koncentrerat kring skolornas elanvändning. Tillsammans med skolfastighetsbolaget SISAB har förvaltningen metodiskt arbetat för att minska kostnaderna för uppvärmning och el. Min förhoppning är nu att skolorna ska kunna effektivisera sin elförbrukning ytterligare under år 2011. Det är ocksåviktigt att se över energianvändning vid tillexempel nybyggnationer av skollokaler och att det sker med bästa tillgängliga teknik, som samtidigt är ekonomiskt försvarbar, för att nå låg energiförbrukning.

Elanvändningen ska minska med 10 miljoner kronor till slutet av 2011 jämfört med 2009 års elanvändning, vilket motsvarar en minskning med 9 procent beräknat på kilowattimmar per kvadratmeter. Trots ett ovanligt kallt år har ökande trend från år 2009 brutits och förbytts i märkbara energieffektiviseringar.

Att Stockholm blev European Green Capital förra året är inget sammanträffande. Nu fortsätter Folkpartiet och Alliansen att minska stadens energianvändning och öka det miljövänliga resandet med exempelvis cykel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s